Pastor Maldonado 2011-es Forma-1-es bemutatkozása óta a baleseteiről, ütközéseiről ismert, és úgy tűnik, öt év sem volt elég számára, hogy levetkőzze ezt.
Legutóbb a Brazil Nagydíjon ment neki Marcus Ericsson Sauberjének, de utólag azt is elbagatellizálta, azt mondta, szerinte a koccanás a versenyzés része. A 30 éves venezuelai pilótát sokan kritizálták már, most az 1998-99-es világbajnok, Mika Häkkinen is csatlakozott a kórushoz.


“Ha egy versenyző nem képes tanulni a hibáiból, akkor keményebb szankciókkal kellene sújtani. Márpedig úgy néz ki, hogy Maldonado semmit sem tanul. Szerintem a futamokon a többi versenyzős sosem tudhatja, mire számítson tőle” – mondta az egykori McLaren-pilóta a finn Ilta Sanomatnak.
“Azt megértem, ha az utolsó körökön, a győzelemért folyó küzdelemben keménykedik valaki, de Maldnadónak általában több ésszel kellene versenyeznie” – tette hozzá. 
A venezuelai állami olajcég, a PDVSA tízmillióival támogatott Maldonado 2016-ban is a Lotus – pontosabban Renault – pilótája lesz, a szerződése a jövő év végén jár le.