Kiderült, milyen alternatív motort akarnak az F1-be 2 A motorköltségek csökkentése érdekében az FIA új, a nagy autógyártóktól független motorgyártót csábítana a Forma-1-be, miután a jelenlegi gyártók nemet mondtak arra, hogy a hibrid erőforrásokat legfeljebb évi 12 millió dolláros áron adják át az ügyfeleiknek. Az FIA szerint az új, hibrid komponensek nélküli motort akár 7-8 millió dollárért is megvehetnék az istállók.

Az új formula 2017-től párhuzamosan futna a jelenlegi 1,6 literes, hibrid V6-osokkal. Korábban 2,2 literes, duplaturbós V6-osokról lehetett hallani, az új hírek szerint viszont akár 2,5 literesek is lehetnek az új motorok. A turbófeltöltők száma nincs megszabva, lehet egy és kettő is, a teljesítmény 870 lóerőnél nagyobb.

A motor fordulatszámát és üzemanyag-átfolyását nem korlátoznák, a kipufogó kialakítása is teljesen szabad lenne. Persze, az is elképzelhető, hogy az egész csak egy nagy blöff, sokak szerint az új formula belengetésével csak a Mercedest és a Ferrarit akarja alkura kényszeríteni Jean Todt FIA-elnök és Bernie Ecclestone.

“Úgy gondolom, hogy mint minden területen, itt is a kompromisszum lenne a helyes megoldás” – mondta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke. “Az F1 érdekében belementünk, hogy ne fagyasszuk be a fejlesztéseket, pedig így mi többet fogunk költeni, de a Renault és a Honda szempontjából ez a helyes lépés.”

“Hogy a motorok árával kapcsolatban is szükséges-e kompromisszum? Ez csak tárgyalás kérdése, de a különböző érdekek miatt nem hiszem, hogy közös álláspontot tudnánk kialakítani. A hírekben szereplő árak mindegyikét a politika határozza meg, mindenkinek megvan a saját nézőpontja, és a saját fontossági sorrendje.”

“Vajon Bernie nem akarja, hogy a konstruktőrök szállítsanak motorokat az ügyfeleknek, mert így eltolódik a hatalmi egyensúly az F1-ben? Nem tudom, de elég érdekes kérdésnek tűnik.”