Enyhén felhős, meleg (29 fokos levegő-, 46 fokos aszfalthőmérséklet) időben kezdődött a 2015-ös Forma-1-es idény utolsó előtti kvalifikációja, a Brazil Nagydíj időmérője az interlagosi pályán.
A Q1 elején senki sem sietett, a 18-ból bő három perc telt el, mire az első autó a pályára lépett. A meleg és a két keverék közötti viszonylag kis különbség miatt többen is a keményebb, közepes keverékkel mentek ki, a Mercedesnél viszont épp azzal spóroltak a versenyre, így a lágyat választották az első szakaszra.


Nico Rosberg rögtön meg is futotta a hétvége első 1:12 alatti idejét, majd Lewis Hamilton is csatlakozott hozzá.
Fernando Alonso ismételte a pénteki délutánját: a spanyolt a csapat azonnali félreállásra utasította, a szombatra kicserélt motorral futó McLaren-Honda gyorsan kilehelte a lelkét. A 11-es kanyarban lévő autó miatt néhány percig sárga zászló volt érvényben azon a szakaszon, a spanyol pedig kempingszékből figyelhette a folytatást.
A Lotusnál az utolsó percekre hagyták a köröket, ahogy Felipe Massának is a továbbjutásért kellett hajtania, de fiatal honfitársa és druszája, a sauberes Felipe Nasr nem adott neki helyet, tönkretette a veterán gyors körét. Massának második nekifutásra sikerült tiszta kört futnia, Pastor Maldonado viszont nem tudott felkapaszkodni az első 15-be.
A Lotus venezuelai versenyzője mellett búcsúzott Jenson Button, a két Manor-pilóta és természetesen Alonso.
Az első szakasz után a McLaren két veterán világbajnoka, Button és Alonso pár pillanatra felszaladt a dobogóra egy fotóra és a nézők szórakoztatására – na és persze azért, hogy idén legalább így megtapasztalhassák az élményt…
F1: Rosberg ötödször is verte Hamiltont 3


A Q2-ben szintén az elsők között léptek pályára a Mercedes-versenyzők, talán az aszfalt melegedésének akartak elébe menni, azonban Rosberg csak 1:12-es kört hozott.
A Ferrari épp ellenkező taktikát választott, Vettel és Räikkönen tíz perc kivárás után gurult ki. Mindketten simán továbbmentek, a Romain Grosjean viszont egy csúnya kipördüléssel eldobta a Lotusban rejlő továbbjutási potenciált, míg a helyi hős, Massa is épp csak átcsúszott.
Grosjeanon kívül a két sauberes, a Force Indiá-s Sergio Perez és a Toro Rossó-s Carlos Sainz esett ki.
A Q3-ban is a mercisek nyitottak, Rosbergé lett az első vér a hétvége addigi legjobb idejével, Hamilton 9 századdal elmaradt tőle. Az első menet után mögöttük Vettel, az új Renault-motorral hajtó Daniel Ricciardo, Räikkönen és Bottas sorakozott.
F1: Rosberg ötödször is verte Hamiltont 4


A “fináléra” Bottas, Rosberg, Vettel, Hamilton, Massa, Räikkönen, Ricciardo sorrendben mentek ki. Rosberg 179 ezredet javított korábbi idején, Hamilton is, de 78 ezreddel így is lassabb maradt. A német sorozatban 5., pályafutása 21. pole-ját szerezte ezzel.
A 3. Vettel, a 4. Bottas lett, a harmadik sorba Räikkönen és Nico Hülkenberg kvalifikálta magát. Utánuk Danyiil Kvjat (Red Bull) és Massa, majd Daniel Ricciardo és Max Verstappen következett.
Büntetés miatt Bottas vasárnap három, Ricciardo tíz hellyel hátrébb kezd majd.
A Brazil Nagydíj vasárnap magyar idő szerint 17 órakor kezdődik. 
F1: Rosberg ötödször is verte Hamiltont 5