F1: Tízmilliárdos veszteség a McLarennél 2 A McLaren története egyik legpocsékabb szezonját teljesíti az idén, de még nem tudni, hogy ennek üzletileg milyen hatása lesz a cég helyzetére. Az biztos ugyanakkor, hogy 2014-ben nagy bukta volt a McLarennél, a december 31-én zárult üzleti évben az adózás előtti veszteség 22,6 millió font volt, ami kis híján tízmilliárd forintnak felel meg.

2013-ban még majdnem hatmilliárdos pluszban volt a McLaren, amelynek tavalyi veszteségéhez az is hozzájárult, hogy kifizette a végkielégítést kirúgott csapatfőnökének, Martin Whitmarshnak. “Kompenzáció egy igazgató állásának elveszítése miatt” jelölés alatt 10 millió fontos (4,4 milliárd forintos) mínusz került a McLaren könyvelésébe, ez csakis Whitmarshra utalhat.

Az ügyvezető Jonathan Neale szerint a veszteséghez hozzájárult, hogy csökkent a csapat pénzdíjakból és szponzoroktól származó bevétele, pedig 2014-ben még az ötödik helyen zárt a McLaren a konstruktőrök között. Az idén már csak a sereghajtó Manort előzi meg.

A jelenlegi nem túl rózsás helyzet és a csapathoz érkezett Fernando Alonso csúcsfizetése ellenére Ron Dennis meglepően optimista, a nagyvezér szerint a McLaren Technology Group 2015-ben ismét nyereséges lehet. Tény, hogy az idei költségvetésből már kimarad az a kompenzáció, amelyet a McLaren a Mercedes-tulajdonos Daimlernek fizetett a Honda-motorokra való átállásért.