Az Amerikai Nagydíj szombaton özönvíz miatt elmaradt kvalifikációját a Forma-1-esek az FIA döntése alapján vasárnap délelőtt pótolták be. A helyi idő szerinti 9 órás kezdéskor továbbra is esett az austini pályán, de jóval csendesebben, mint korábban, a rendezők pedig szárítógépekkel igyekeztek eltüntetni a nagyobb tócsákat.
A versenyigazgatóság egy órát szánt arra, hogy megpróbálkozzanak az időmérővel. Charlie Whiting nem is várt, a tervezett időpontban elindította a körözést.


A Q1 kezdetén a mezőny a két Lotus vezetésével lépett a pályára, mindenki a kék, extrém esőgumival gurult ki. Az autók az első, tapogatózó körökön nagyon csúszkáltak, a versenyzők kritikus, határon lévő körülményeket és rossz látási viszonyokat jelentettek a rádión.
Ennek ellenére a címvédő Lewis Hamilton megfutotta a tegnapi szabadedzésen is hozott 1:59-es körét, ugyanakkor a Toro Rossó-s ifjabb Carlos Sainz a 3-as kanyar kijáratánál megcsúszott és a korlátnak csapódott. 
A fiatal spanyolnak nem esett baja, de a körözést azonnal megszakították az autó mentésének idejére – csak 11-en futottak mért kört, szűk 13 perc maradt az első szakaszból. A kényszerszünetben felerősödött az eső, ami semmisség tette a korábbi körök szárító hatását.


Az újraindításnál a fél mezőny felsorakozott a lámpához, Kimi Räikkönen vezette a sort, mögötte Nico Hülkenberg következett a Force Indiával.
Míg a többség Hamilton korábbi idejét sem tudta megközelíteni, az angol jócskán faragott a csúcson, és a Red Bull-os Danyiil Kvjat is elképesztő tempót ment. Rosberg folytatta a licitet, 1:58 alá, Daniel Riccardo pedig még 3 tizedet javított.
Vettel közben megpördült, érintette a falat is, de tovább tudott menni.
Az utolsó szó Hamiltoné lett, aki 1:56,8-as körrel zárta az első szakaszt, a bokszban tehetetlenül figyelő Vettel viszont lassan, de biztosan csúszott lefelé, miközben a Sauberek még kint voltak a pályán, esélyük volt a top15-re. Végül megúszta, a 14. helyen továbbment, míg a két Sauber-pilóta, a két Manor-versenyző és Sainz búcsúzott.
A Q2 elején folytatódott a Mercedes fölénye, első nekifutásra Ricciardo sem ért a közelükbe. 


A gumik elhasználódásával egyre nehezebbé váltak a körülmények, a 10-es kanyarban gyakorlatilag mindenki megcsúszott, kiszaladt, megpördült, Hamilton teljes 360 fokos piruettet mutatott be. Bár az utolsó pillanatig próbálkoztak, a mclarenesek, a Lotus-pilóták és az esővel-hideggel továbbra is hadilábon álló Williamsben ülő Valtteri Bottas búcsúzott.
A szakasz második felében, végére több pilóta is jelezte rádión, hogy “túl veszélyesek” a viszonyok. A szünetben kiküldték a biztonsági autót, majd Charlie Whiting úgy döntött, tíz perccel elcsúsztatják a finálé kezdését.
Az idő leteltével nem indították el a Q3-at, a második szakasz eredménye lesz a rajtsorrend. (Vagyis majdnem: a két Ferrari-pilóta motorcsere miatt 10-10 helyet hátralép.) 
A Forma-1-es Amerikai Nagydíj magyar idő szerint este 20 órakor kezdődik – elvileg talán jobb körülmények között.
F1: Rosbergé a pole a csonka időmérőn 1