Ahogy írtuk, az extrém esőzés ellenére a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, hogy megtartják a Forma-1-es Amerikai Nagydíj harmadik, szombat délelőtti szabadedzését.
Az FIA leginkább azért hozta a döntést, mert az előrejelzések a nap későbbi szakaszára még nagyobb esőt jósoltak, a kvalifikáció elmaradása esetén pedig a harmadik edzés eredményei alapján áll össze a rajtrács.
Az edzés kezdetén gyorsan mindenki a pályára is lépett, hogy az első pár percben mért kört fusson, ugyanis sosem lehetett tudni, mikor romlanak tovább a körülmények.
A vizes pálya első áldozata Nico Rosberg volt, aki egy kicsúszásnál letörte az első szárnyát, de amúgy az extrém esőgumik elég jól boldogultak, a köridők csökkentek, ahogy a versenyzők magabiztosabbá váltak és a versenyívről levitték a vizet. Az első nekifutások után a két ferraris, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen állt az élre.
A körülmények 15-20 perc után romlani kezdtek, a felúszás miatt egyenesen tartani is nehéz volt az autókat. Később egy kicsit újra javult a helyzet, többen is javítottak, Nico Hülkenberg a 2. helyre ugrott, Rosberg pedig teljesítette első mért körét.
Hamilton a 31. percben törte át a kétperces köridő-küszöböt, az élre állt, érdekes módon alig két perccel később újra romlott az idő, Sebastian Vettel egy körön belül háromszor is megpördült.
Az utolsó 20 percre felerősödött az eső, egyre kevesebben mentek ki a pályára, gyakorlatilag véget ért a munka.
Az Amerikai Nagydíj kvalifikációja elvileg helyi idő szerint 13 órakor (nekünk 20 óra) kezdődik, pillanatnyilag úgy néz ki, hogy nekifutnak, ha romlik az idő, akkor a teljes törlés vagy a vasárnap délelőttre halasztás is lehetséges.
F1: Hamiltoné az utolsó szabadedzés 1