Bernie Ecclestone a múlt hétvégi Orosz Nagydíj után volt az orosz RT (Russia Today) televízió vendége, Sophie Shevarnadze Sophie & Co című műsorában adott interjút.
A Forma-1 ura megint Piszkos Fred-üzemmódba kapcsolt, csak keverte, keverte a málnaszőrt. A 84 éves angol üzletember arról beszélt, hogy erős vezetőkre van szükség – ő magát is jóindulatú diktátornak látja -, egyebek mellett Vlagyimir Putyint éltette, és újra a demokráciát mint rendszert fitymálta.
Blatter, Putyin – Ecclestone tudja, kik mellé kell odaállni


“Szerintem a demokráciának sehol sincs helye, pont” – mondta, hozzátéve, hogy az orosz elnököt “szupernek” tartja, és hogy “én vagyok a legnagyobb tisztelője”.
Ecclestone már korábban is sokszor a diktatórikus vezetés előnyeit fejtegette, egy alkalommal odáig ment, hogy Adolf Hitlert nevezte hatékonynak. Most ilyen messzire nem merészkedett, de Putyin mellett egy másik, finoman szólva is vitatott “diktátort” méltatott. A kisember a FIFA-t majdnem két évtizedig irányító, de az egyre durvább korrupciós botrányok miatt végül megbukó Sepp Blatter mellett is kiállt.
“Szerintem nem lett volna szabad lemondania. Sőt, szerintem nem is lett volna szabad megtámadni. Miatta van jelen a foci mára a világ annyi országában, és ha egyesek korrupcióba keveredtek azért, hogy sikerüljön valamit tenni az országukért, az is rendben van. A focinak meg kellett hozni ezt az áldozatot.”
Ecclestone aztán rátett még egy lapáttal, a Forma-1 kapcsán az USA-nak is beszólt:
“A Forma-1-et meg kell próbálnunk megerősíteni Amerikában. De nem megy könnyen, nem vagyok túl lelkes az USA-t illetően. A legfőbb gond az, hogy azt hiszik, ők a világ vezető hatalma. Hiszik. De nem így van, ezt csak ők hiszik. Nem könnyű helyzet, mert egy nagy sziget, el vannak zárva a világtól, csak most kezdik felismerni, hogy mások is vannak a világban.”
Ki volt ez találva


Persze senkinek ne legyen kétsége: az F1 ura csak első pillantásra beszélt szenilis öregemberként, minden bizonnyal nagyon is tudta, mit és miért mond. A “jótékony diktatúrák”, Putyin méltatása egyrészt az orosz közönségnek szólt, másrészt épp eléggé meghökkentő, hogy a nyugati világban is híre menjen, ami közvetetten újra a hírekbe juttatja az amúgy a versenypályán unalmassá vált Forma-1-et, az USA-nak való odaszúrás pedig a jövő heti Amerikai Nagydíjnak csinál hírverést – a negatív publicitás is hasznos, vallhatja az angol.