A Williams Pastor Maldonadóval a volánnál ugyan hosszú-hosszú idő után aratott újra futamgyőzelmet a 2012-es Spanyol Nagydíjon, de az a verseny kivétel volt, ugyanis a grove-i csapat iszonyú mélységekben járt akkoriban, 2013 pedig négy évtizedes történetük legrosszabbja volt.
Maldonado 2013 végén úgy döntött, a 2012-13-ban rendszeres dobogós Lotus kedvéért elhagyja a Williamst, de a lehető legrosszabbkor lépett: míg a Lotus 2014-re teljesen versenyképtelen lett, a Williams a Mercedes-motorral az élmezőnybe kapaszkodott fel. A venezuelai pilóta nem titkolja, hogy egy kicsit megbánta a távozást:
“Az elkeserítő nem jó szó, inkább csak nehéz megemészteni. Nem volt a legjobb ötlet, de most már keményen dolgozom ezzel a csapattal. Sportolóként mindig sikerre éhes az ember, mindig többet vár. Néha döntéseket kell hozni, aztán viselni a következményeket. Én is ezt tettem.”
“Fantasztikus csapat ez, talán nincs olyan infrastruktúrája, mint másoknak, és főleg nem olyan anyagi háttere, azonban itt sokkal inkább megtanultam csapatban dolgozni, egészen más filozófiával. Meggyőződésem, hogy ez hasznomra válik majd a jövőben is. A remélt eredmények egyelőre nem jönnek, viszont sokat tanultam, a tapasztalat pedig nagy dolog.”


A venezuelai azt is leszögezte, hogy egyelőre csakis a Forma-1-re koncentrál, nem gondol arra, hogy más latin-amerikai versenyzőkhöz hasonlóan az USA-ban keressen boldogulást.
“Talán Amerikában is sikeres lehetek valamikor, de pillanatnyilag nagyon is élvezem a Forma-1-et. Még sokat érhetek el itt, megérdemlem, hogy esélyt kapjak rá, hogy megmutassam, mire is vagyok képes.”
Romain Grosjean távozása miatt a Lotus egyelőre keresi Maldonado leendő csapattársát (Jean-Eric Vergne, Kevin Magnussen, Jolyon Palmer a három fő esélyes), a venezuelai azt mondja, neki mindegy, ki lesz az, de lehetőleg tapasztaltabb versenyző legyen.
“Remélem, hogy jó csapattársat kapok, akivel együtt tudunk dolgozni a csapat érdekében. Ha beszáll a Renault, nem is nulláról, de majdnem onnan indulunk majd, szóval fontos lesz a jó légkör, és az, hogy jó, versenyképes pilóta jöjjön, akivel a lehető leggyorsabban versenyképes szintre juttathatjuk a csapatot. Lehetőleg tapasztalt versenyzőt szeretnék.”