Tavasz óta tudni lehet, hogy a Renault újra gyári csapat indítására készül a Forma-1-ben, ahogy az is szinte kezdettől világos volt, hogy ezt a most Lotus néven futó enstone-i alakulat visszavételével valósíthatják meg.
Hosszú-hosszú kivárás után a francia gyártó a múlt hét elején bejelentette végre, hogy szándékában áll megvásárolni a Lotust, azonban az elmúlt másfél hétben nem történt előrelépés. (Egyesek már azon spekulálnak, hogy a Renault a Red Bull kiszállására várva húzza az időt, hogy aztán a jól felszerelt, profi Milton Keynes-i csapatra tegye rá a kezét a hitelekben fuldokló Lotus helyett.)


Az Orosz Nagydíj csütörtöki sajtónapján a lotusos Pastor Maldonado maga is elismerte, hogy nem haladnak simán a dolgok: 
“Továbbra is folynak a tárgyalások. Az idény kezdetén sokkal egyszerűbbnek tűnt ez az egész, most már kezd nagyon hosszúra nyúlni. Persze lehet, hogy hamarosan megtörténik, ki tudja. Az ilyen tárgyalásoknál mindig vannak megtorpanások, sose lehet biztosra venni semmit. Én egyszerűen a lehető legjobbat kívánom a csapatnak, a fő, hogy jól tudjunk dolgozni, akármi is legyen!”
A 2016-ra is megerősített venezuelai a jövőre belépő Haashoz távozó Romain Grosjeanról és a francia pilóta leendő utódjáról így beszélt:
“Úgy gondolom, hogy Romain jó pár évet eltöltött ennél csapatnál és valami újra vágyik. Én is voltam ilyen helyzetben pár éve (a Williamsnél), szóval csak a legjobbakat tudom kívánni neki.”
“Azt remélem, hogy az új csapattársammal jól együtt lehet majd működni. Ha beszáll a Renault, majdnem a nulláról kezdünk újra mindent, szóval fontos lesz a jó atmoszféra és az egymást hajtó versenyzők, akik a lehető leghamarabb magas szintre emelik a csapatot.”