Kedden derült ki, hogy az elmúlt másfél év panaszai után a Force India és a Sauber érdemi lépést tett, hivatalos panaszban kezdeményeztek vizsgálatot a Forma-1 ügyeit illetően az Európai Uniónál.


A kis- és középcsapatok szerint a sportág bevételeinek elosztása nagyon egyenlőtlen – a Ferrari, a Red Bull, a Mercedes, a McLaren és a Williams az eredményektől függetlenül  tízmilliókat kap pusztán a részvételért -, a tetejébe pedig ezek a csapatok ülnek a szabályokat előkészítő Stratégiai Munkacsoportban is (plusz a tavalyi “best of the rest”, a Force India).
Bár az EU-s versenyjogi vizsgálat alapjaiban rengetheti meg a mostani rendszert, a Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone azt mondta, ő nem aggódik:
“Senkit nem biztattunk vagy beszéltünk le arról, hogy tegyen valamit. Az EU erre való, ilyen dolgokkal foglalkoznak. A csapatok szerencsét próbálnak, aztán ha sikerül valamit elérniük, rendben, semmibe nem kerül a próbálkozás” – idézte az Autosport.


“A veleje a dolognak az, hogy szerintük egyesek túl sok pénzt kapnak, mások pedig nem eleget. Viszont mindenki tudta, hogy ez így lesz, világos volt, amikor aláírták a szerződéseket. Felteszem, hogy mostanra meggondolták magukat, de nem hibáztatom őket, egyáltalán nem.”
“Majd megvizsgálják a helyzetet, aztán vagy azt mondják, hogy az aláírt szerződések rendben vannak és továbbra is érvényesek, vagy azt mondják, hogy nem érvényesek és akkor változtatni kell. Részünkről teljesen mindegy.”
Elsőre furcsának tűnhet Ecclestone nyugalma, de valójában neki és a kereskedelmi jogokat birtokló CVC-nek tényleg nincs sok vesztenivalója, sőt. Az angol üzletember amúgy is rühelli a Stratégiai Munkacsoportot, mert szerinte ott nem lehet haladni semmivel, az pedig, hogy a nagycsapatoknak ad több pénzt, vagy egyenlőbben kell felvágni ugyanazt a tortát az összes alakulat között, nem jelent különbséget.