Fernando Alonso a patikamérlegen kimért PR-nyilatkozatokat megbízható mennyiségben tudja szállítani a sajtónak, de a versenyek közben ő is nehezebben tud uralkodni magán. Márpedig a Japán Nagydíjon kibújt belőle a kisördög, többször is GP2-esnek csúfolta a Honda motorját. A Honda hazai versenyén, és saját pályáján.
“Az autó teljesítménye nagyon zavarba ejtő volt” – magyarázkodott Alonso. “Naná, hogy frusztrált lesz az ember, amikor simán elmennek mellette az egyenesekben. Ami pozitív, hogy javult a megbízhatóságunk, és nem ismételtük meg a szingapúri hibákat. De a mezőnyben autózni nagyon elkeserítő. Egyedül még elvagyunk, úgy nagyjából élvezzük a vezetést, de a mezőny sűrűjében frusztráló. Az ilyen napokon bizony égünk, mert nem lenne szabad, hogy ilyen könnyedén előzgessenek minket.”
Alonso beszélt a jövőről is. “Beszélgetünk a jövő évről, az a cél, hogy itt legyek jövőre. Együtt szeretnénk nyerni, ez biztos.”
Arra a kérdésre azonban, hogy jövőre is az F1-ben szerepel-e, Alonso teljesen más választ adott: “Nem tudom.”
A 16. helyen célba ért Jenson Button kiábrándultan csak annyit mondott, hogy úgy érezte magát a versenyen, “mintha egy szamuráj kard nélkül próbált volna harcolni.” Ron Dennis McLaren-vezér hallani sem akar azonban a két pilótája távozásáról, mindkettejüket meg akarja tartani.
“Jensonnak kétéves szerződése van, Fernandónak három. Ennyire egyszerű ez” – tette helyre versenyzőit Dennis, aki persze tudja, hogy mennyit ér jelenleg a csapata teljesítménye. “Számomra ennél nincs lejjebb” – mondta ki őszintén. “Fernando rádiózása persze nem volt túl konstruktív, de hogy csinálok-e belőle nagy ügyet? Nem. A magam módján rendezem, ami nem publikus.”