Nyár óta keringtek a hírek arról, hogy a Renault a Lotus felvásárlásával újra gyári csapatává teszi az enstone-i alakulatot 2016-ra, de az üzlet valamiért csak nem akart megvalósulni.
Az eladásra váró jelenlegi tulajdonosok hónapok óta nem tettek pénzt a csapatba, így a gárda az elmúlt versenyekre egyre inkább legatyásodva érkezett, Japánban már a számukra kijelölt paddockbeli pavilont sem nyitották ki nekik, a riválisok és Bernie Ecclestone jóindulatából ehettek itt-ott, miközben hétfőn egy londoni bíróságon már a felszámolási eljárás megindítása várt a Lotusra egy 900 ezer fontos adóelmaradás miatt.


Szuzukából pénteken-szombaton azonban egyre több újságíró, szaklap írta meg, hogy végre megszületett a megegyezés, a Renault aláírta a szerződést a Lotusszal, megindulhat az átadás-átvétel. Úgy tudni, hogy a francia gyártó első lépésként mindössze az adóhátralékot rendezi, később aztán éves részletekben fizeti ki a 65 – más források szerint 70 – százalékos tulajdonrészért járó 65 millió eurót.
A Lotus-csapat CEO-ja, Matthew Carter is pozitívan nyilatkozott a BBC-nek szombaton: “Biztató a helyzet, a Renault a jövő héten ad ki majd sajtóközleményt. Bízunk benne, hogy hétfőn kedvezően alakulnak a dolgok, minden jobban fest, mint az elmúlt hetekben.”