Míg Lewis Hamilton – ha ellentmondásos körülmények között is – győzött a vasárnapi Olasz Nagydíjon, csapattársa és legközelebbi bajnoki riválisa, Nico Rosberg számára kész katasztrófa volt a monzai hétvége.


A Mercedes autóiba a hétvége kezdetére új, minden lehetséges fejlesztést tartalmazó erőforrások kerültek, azonban Rosbergnél már szombaton gond akadt a motorral, így visszatértek az előző darabhoz. A német kénytelen volt a régi motorral kvalifikálni, amely aztán a futamon a 2. helyen haladó Sebastian Vettel üldözése közben, nem sokkal a leintés előtt végleg megadta magát, lángokkal és füsttel búcsúzott.
A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff elárulta, hogy valószínűleg maga a csapat okozta a kiesést:   
“Egy kicsit felhúzattuk (Nicóval) a motort, amikor Sebastiant próbálta elkapni, és ekkor lehelte ki a lelkét. Az erőforrás már a hatodik hétvégéjénél járt, bőven volt benne kilométer, azonban semmi előjele nem volt a meghibásodásnak” – állította az osztrák szakember.
Wolff Rosberg új specifikációjú erőforrásáról nem tudott biztosat mondani vasárnap: “Egyelőre nem tudjuk, hogy végzetes meghibásodásról van-e szó, de hadd szögezzem le, hogy nem konkrétan a motorral volt probléma, a bajokat a hűtési rendszer szivárgása okozta.”
F1: A Mercedes túlhajtotta Rosberg motorját 3


Ami az egy nekifutásra elköltött összes fejlesztési zsetont illeti, Wolff így magyarázta a döntést.
“Azért vetettük be az erőforrás negyedik változatát most, mert szeretnénk meggyőződni róla, hogy jó a fejlesztési irányunk. Kockázatos döntés volt, láthattuk, mi történt Nicónál az új motorral. A megbízhatóság tekintetében már így is sok kilométert kibírt az új változat, de nincs még vége a folyamatnak. Az egyik autónk kiesett, sok pont úszott el, azonban szoros a bajnoki küzdelem, jövőre is az lesz, ezért minél előbb tudjuk, merre menjünk, annál jobb.”
A Mercedes az Olasz Nagydíj után 181 pontos előnnyel vezeti a konstruktőri bajnokságot a Ferrari előtt, Hamilton pedig 53 pontra növelte előnyét Rosberggel szemben, azaz még ha nyíltan nem is vallják be, a csapatnál megérte kockáztatni: a riválisoknak esélye sincs befogni őket, a “megfelelő” pilóta kiesésével ugyanakkor a házon belüli versenyben is tisztább lett a kép.