A reggeli-kora délelőtti esők után nedves aszfalton, de felhők mögül előbújó Nap által szárítgatott pályán indult az Olasz Nagydíj utolsó, szombat délelőtti szabadedzése.
Az első félórában nem volt túl nagy mozgás, a pályára lépő autók pedig átmeneti (intermediate, zöld) gumikkal köröztek, a slickek csak a gyakorlás második felére kerültek elő.


A nyirkos aszfalton természetesen sokan csúszkáltak, akadtak elfékezések a sikánokban, de komoly incidens nem történt. A Red Bullnál a motorcsere ellenére is baj történt, Daniel Ricciardo negyed órával a vége előtt az erőforrás meghibásodása miatt állt félre az Ascariban, nagyon úgy tűnik, hogy a két büntetésért megszerzett vadonatúj motornak annyi.
Bár a kapkodós és egyértelműen csapatonként, pilótánként eltérő programok miatt nem voltak mérvadók, az első “szokás szerint” a címvédő Lewis Hamilton lett, míg mögötte a ferraris Sebastian Vettel lett, a Ferrarinak talán van esélye arra, hogy becsületeredményként a dobogóért küzdjön a hazai pályán a hétvégén. A 3. helyen természetesen Nico Rosberg zárt a másik Mercedesszel.
Az Olasz Nagydíj időmérője a szokásos időben, délután 14 órakor kezdődik.
F1: Nedves pályán is Hamiltoné az elsőség 3