A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone már tavaly belengette, hogy 2016 után ejteni fogja Monzát, ha az Olasz Nagydíj szervezői nem hajlandók a jelenleginél jóval magasabb rendezési összegről – 20-22 millió euró/év – szóló új szerződést aláírni.
Sokáig úgy tűnt, a legendás pálya napjai meg vannak számlálva, idén nyáron viszont felcsillant a remény, hogy állami segítséggel fizetni tudnak majd a szervezők. Az olasz illetékesek akkor arról beszéltek, hogy az idei versenyhétvégére meglehet a hosszabbítás, de úgy néz ki, nem mentek simán a tárgyalások.
Ecclestone pénteken Monzában továbbra is a helyszín kidobását valószínűsítette:
“Az a helyzet, hogy eladásra kínálunk valamit, nekik pedig el kell dönteniük, hogy hajlandóak-e fizetni érte. Pillanatnyilag úgy látom, hogy valószínűtlen a szerződéshosszabbítás, egyszerűen azért, mert nem akarnak fizetni.”
Monza jövőjét illetően az olaszok “nemzeti csapata”, a Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene is megszólalt, ő arról beszélt, hogy nem folynak bele a tárgyalásokba, de ragaszkodnak a helyszínhez:


“A szerepvállalás erős kifejezés, mi nem tárgyalunk Bernie Ecclestone-nal. Ez nem a mi feladatunk, nem a mi felelősségünk. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy az Olasz Nagydíj egyenlő Monzával, ezt szeretném egyértelműen leszögezni. A Forma-1-nek van egy magja, amely Monzából, Spából, Hockenheimből, Silverstone-ból és Monacóból áll össze.”
“Ezt a magot, ezeket a gyökereket meg kell őriznünk, mert aki elveszíti a gyökereit, a hagyományait, az elveszíti a személyiségét. Szóval mindent megteszünk, hogy világosság tegyük, az Olasz Nagydíj egyet jelent Monzával. Semmi bajom más helyszínekkel, nemzetközi sorozatról van szó, de ez az én véleményem és a Ferrari álláspontja.”