A Lotus-csapat az idény elején érdekes szerződtetést jelentett be, tesztpilótaként igazolták a 26 éves Carmen Jordát. A spanyol pilótanő Forma-1-es előléptetése komoly felhördülést keltett, hiszen addigi nemzetközi pályafutása során nemhogy futamot nem nyert, három GP3-as idény alatt még egy árva pontot sem szerzett. 
Jordá nemrég arról nyilatkozott, hogy várja már, hogy vezethesse a Lotus autóját, a közeljövőben pedig versenyzői állást is kaphasson, amire a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Nők a motorsportban munkacsoportját vezető Michele Mouton azzal reagált, hogy őt nem érdeklik azok a pilótanők, akik marketing- vagy politikai okok miatt jutnak a csúcskategóriába.


Az 1982-ben a rali-világbajnokság 2. helyén végző Mouton a spanyol AS-nek nyilatkozva pontosított:
“Szerintem nincs itt semmilyen botrány. Egyszerűen annyit mondtam, hogy azoknak a nőknek, akik a Forma-1-ig jutnak, az eredményeik alapján kellene odakerülniük. Nem emlékszem már pontosan, hogyan mondtam, felmerültek nevek, és én is támogatom, hogy nők legyenek az F1-ben. Semmi bajom Carmennel, a legjobbakat kívánom neki, ennyi. De ha azt kérdezik, hogy szerintem van-e helye az F1-ben, az a válaszom, hogy vannak jobb eredményekkel rendelkező pilótanők.”
Moutonnal minden bizonnyal nagyon sokan egyetértenek, de nem tartozik közéjük az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone, aki a héten méltatta Jordát.
“Jordá nagyon jó. Mondtuk a Lotusnak, hogy tegyenek vele próbát, és jó munkát végez náluk. Szeretne a Forma-1-ben versenyezni, mi pedig igyekszünk megtalálni a módját, persze nem ő az egyetlen, mások is vannak még. Van az az amerikai lány, Danica (Patrick, IndyCar-, majd NASCAR-versenyző), és mondtam, hogy de Silvestrónak (Simona, volt Sauber-teszelő) is találhatnánk valamit, de ők nem akarnak Európába jönni.”
“Olyan valaki kell, akinek megvan a tehetsége, és akarja is a Forma-1-et, hajlandó minden mást feladni érte.”
Az F1 ura kiáll a női tesztelő mellett 3


Ecclestone szerint már csak azért sem fair Jordát kritizálni, mert nagyon kicsi a “merítés”:
“Nagyon igyekszem, nemcsak Carmen ügyében, hanem bármelyik női autóversenyzőt illetően. Ott van például a Miss World. Nem feltétlenül ő a világ legszebb nője, de a versenyben részt vevők közül ő a legjobb. Nem feltétlenül Carmen a legjobb, de ő legalább a színen van. Körül kell néznünk, kik vannak még.”