Ahogy a Vezess.hu is megírta, szombaton hajnalban Nizzában, 25 évesen elhunyt a tavalyi Japán Nagydíjon borzalmas balesetet szenvedett Jules Bianchi.


A Forma-1-ben a Marussiánál két évig csapattársaként dolgozó angol Max Chilton idén a tartóssági világbajnokságban, valamint az amerikai Indy Lights-szériában versenyez, az utóbbiban tegnap első futamgyőzelmét aratta, a sikert Bianchi emlékének ajánlotta.
“Szeretnék köszönetet mondani a csapatnak a munkáért, ugyanakkor ezt most Jules-nek ajánlom, akiről tudom, hogy ő is tökéletes versenyt futott volna” – mondta.
A Ferrari-nevelésű francia pilóta halála természetesen az egész motorsport-világot megrendítette, szombaton-vasárnap nagyon sokan rótták le tiszteletüket a közösségi média különböző felületein, adtak ki közleményeket. A Nemzetközi Automobil Szövetség így reagált:
F1: Bianchinak ajánlotta győzelmét a volt csapattárs 3


“A sportág generációjának egyik legtehetségesebb versenyzőjét veszítette el, méghozzá egy olyan családból, amely szerves része az autóversenyzés történetének. Jules Bianchi közkedvelt személyisége volt az F1-nek, emberileg és sportolóként is minőséget képviselt. Az FIA tiszteleg a családja körében megvívott utolsó küzdelme előtt. Az FIA elnöke, Jean Todt őszinte részvétét fejezi ki Jules családjának, tudja, mennyire fájdalmas ez most számukra. A motorsport-közösség együttérzéséről biztosítja a családot ebben a borzalmas időszakban.” 
A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone is megszólalt: “Nagyon szomorú volt a Jules-t illető hírt hallani. Nagyon tehetséges versenyzőt és igazán kedves embert veszítettünk el. Nem engedhetjük, hogy ilyesmi valaha is újra megtörténhessen.”
F1: Bianchinak ajánlotta győzelmét a volt csapattárs 4


Az angol üzletember később a BBC-nek is nyilatkozott:
“Ha már választani kell, hogyan szenvedjen valaki balesetet, a Forma-1-es autót érdemes választani, mert talán sosem volt még ennyire biztonságos a sportág. Jules esete egyszerűen nagyon-nagyon balszerencsés volt. De a Forma-1 természetesen veszélyes. Évi 20 futam, bőven van baleset, de mindent megteszünk a versenyzők biztonságáért.”
A Forma-1-es versenyzők szervezete, a GPDA is reagált.
F1: Bianchinak ajánlotta győzelmét a volt csapattárs 5


“A Forma-1 nagy tehetséget, nagyszerű embert, nagyszerű barátot veszített el. 21 évvel Ayrton Senna és Roland Ratzenberger halála után most Jules-t vesztettük el egy versenybaleset következtében. Brutális emlékeztető ez arra, hogy a versenyzés továbbra is veszélyes. Bár hatalmas előrelépések történtek, mi, a Forma-1-es versenyzők tartozunk a halottainknak, Jules-nek és a családjának azzal, hogy sosem lazítunk, ha a biztonság növeléséről van szó. Őszinte részvétünk Jules családjának és barátainak!”