Nem olyan rég felmerült, hogy a Forma-1 bevételeinek egyenlőtlen elosztása, valamint a kereskedelmi jogokat birtokló CVC és hat – kiemelten fizetett – topcsapat szabályalkotásba való beemelése sértheti az Európai Unió szabad versenyre vonatkozó előírásait – állítólag egy-két független csapat már az EU-s vizsgálat előkészítésén is dolgozott.
Az F1 fenti problémáit talán leghangosabban bíráló Force India ma vendégül látta kerületi Európai Parlamenti képviselőjét, Anneliese Doddsot, aki a silverstone-i alakulatnál tájékozódott a helyzetről.
F1: Feljelentés nélkül nem lép az EU 1
F1: Feljelentés nélkül nem lép az EU 2

F1: Feljelentés nélkül nem lép az EU

F1: Feljelentés nélkül nem lép az EU

F1: Feljelentés nélkül nem lép az EU 9
F1: Feljelentés nélkül nem lép az EU 10
F1: Feljelentés nélkül nem lép az EU 11
F1: Feljelentés nélkül nem lép az EU 12
F1: Feljelentés nélkül nem lép az EU 13
F1: Feljelentés nélkül nem lép az EU 14
Fotó megosztása:
F1: Feljelentés nélkül nem lép az EU 15
Dodds a csapatok térfelére dobta a labdát


A munkáspárti, az EP-ben a szocialista-liberális frakcióhoz tartozó Dobbs a látogatás után alig burkoltan arra utalt, hogy az EU versenyjogi biztosa, a belemenős politikusként ismert Margarethe Vestager csak a csapatok formális panaszára vár a vizsgálat megindításához.
“Már a Marussia és a Caterham tavalyi összeomlása óta komoly aggodalmaim vannak a Forma-1 működését illetően. A történtek nemcsak annyit jelentettek, hogy kettővel kevesebb csapat lett a rajtrácson, hanem a választókerületemben több száz magasan képzett ember munkanélkülivé válását is” – mondta Dodds.
“Brüsszelben többször is felhoztam a kérdést, hogy kiderüljön, vannak-e versenyjogi problémák. Az illetékes biztos (Vestager – a szerk.) egyértelművé tette, hogy addig nem tehet semmit, amíg nem érkezik formális panasz, szóval ha a csapatok úgy látják helyesnek, akkor lépniük kell.”