A silverstone-i időmérő után Andrew Benson szakújságíró számolt be arról, hogy kizárás fenyegeti a mclarenes Fernando Alonsót. Sokat nem veszítene vele a spanyol, mert már a Q1-ben kiesett, katasztrofális formában a wokingi csapat.

Alonso autójára Jenson Button egyik szett gumiját szerelték fel, ami megdöbbentő hiba az egyébként is számos problémával küzdő McLaren részéről. A bakit később a versenyfőnök Eric Boullier is elismerte, azt mondta, hogy Buttonnal készültek éles kerékcsere-gyakorlásra, az angolt azonban kiintették mérlegelésre, így a szerelők a helyette a bokszba befutó Alonso autójára dobták fel a gumikat a nagy kapkodásban.

A stewardok vizsgálatot indítottak, Alonso diszkvalifikációja is valós opció volt, de végül elnézőek voltak, a McLaren-Honda mindössze megrovásban részesült, a kétszeres világbajnokot nem büntették a csapat hibája miatt.
Korábban, a kvalifikáció alatt viszont nem volt pardon: miután a versenyigazgató, Charlie Whiting már a pénteki versenyzői eligazításon tisztázta, hogy a 9-es, Copse kanyar kiszélesítése az adott kör törlését eredményezi, az időmérőn záporoztak is sztornók, az alábbi 12 esetben nulláztak időket:
F1: Alonso megúszta a kizárást 1