A Forma-1-es versenyzők szervezete, a GPDA nemrég közvélemény-kutatást tartott, a nézőket, szurkolókat alaposan kikérdezték a sportágról.
A Repucom közvélemény- és piackutató által kidolgozott, a Motorsport.comon lebonyolított online felmérésben közel 200 országból összesen 217 756 ember válaszolt, az eredmények reprezentatívnak tekinthetők. Íme, a fontosabb számok, eredmények.
A válaszadók 89 %-a szerint az F1-ben kiélezettebbnek kellene lennie a versenynek, 85 % szerint szükséges az új nézők megszólítása, és 77 % szerint a sportágban mára túl nagy szerepet játszanak az üzleti érdekek.
A fentiek ellenére a nézők nem szeretnék, ha különböző trükkökkel, újabb szabályokkal próbálnák feldobni a show-t, mindössze 18 % támogatta a fordított rajtrácsok, 26 % a sikerballaszt és 44 % a kliensautók bevezetését.
F1: A nézők nem kérnek az ócska trükkökből 3


Nagyon kevesen szeretnék az egyenautók vagy egyenmotorok bevezetését (16-16 %), és még kevesebben mondtak igent arra, hogy kevesebb csapat több autója legyen a pályán (14 %).
A kitöltők 74 %-a ellenben úgy véli, hogy a szabályok lazítására, sokszínűbb technológiára és eltérő autókra lenne szükség az F1-ben. A gumiháborúnak igen komoly, 80 %-os a támogatottsága, és a nézők 60 %-a a futam közbeni tankolás visszahozását is szívesen látná.
A költségplafon és a leggyorsabb körért járó pontok terén nem látható egyértelmű preferencia, az előbbit 54, az utóbbi 51 % tartaná jónak.
F1: A nézők nem kérnek az ócska trükkökből 4


A legutóbbi hasonló, a csapatokat összefogó FOTA által 2010-ben lebonyolított felmérés óta romlott a Forma-1 megítélése, mindössze a válaszadók 10 % véli úgy, hogy a sportág egészségesebb ma, mint öt évvel ezelőtt. Ma leginkább a “drága”, “technika-centrikus” és “unalmas” kifejezések jellemzik az F1-et, szemben az öt évvel ezelőtti állapotokra használt “technika-centrikus”, “kiélezett”, “izgalmas” kifejezésekkel.   
A felmérés arra is utal, hogy a Forma-1 rajongói bázisa öregszik, nem jön a fiatal utánpótlás, hiszen a válaszadók átlagéletkora 37 év, több mint háromnegyedük pedig már 10 évvel ezelőtt is nézte az F1-et, viszont ez az elkötelezettség is olvad, ahogy egyre több országban csak fizetős tv-csatornán lehet elérni a közvetítést.
F1: A nézők nem kérnek az ócska trükkökből 5


A nézők túlnyomó többsége (88 %) szerint a Forma-1-ben a világ legjobb versenyzőinek kell szerepelni, azonban csak 45 százalék véli úgy, hogy ez jelenleg így is van. A szurkolók szeretnék, ha a pilóták őszintébben beszélnének (86 %), rész vállalnának az F1 jobbá tételében (78 %) és szorosabb kapcsolatot ápolnának a közönséggel (75 %).
Ami a kedvenceket illeti, a csapatok közül még mindig a régi nagy nevek a menők: a favorit a Ferrari, mögötte a McLaren és a Williams, míg a pilóták közül Kimi Räikkönenért rajonganak a legtöbben, utána Fernando Alonso és Jenson Button következik, azaz itt is a veteránoké a pálma.