A McLaren-Honda komoly fejlesztési csomaggal érkezett a Red Bull Ringre, de ahogy korábban, az eredményeken ez most sem látszik. Az Osztrák Nagydíj időmérőjén Jenson Button a 17. idővel búcsúzott a Q1-ben, míg Fernando Alonso nagyjából azért jutott tovább a Q2-be, mert a Ferrari elbaltázta Kimi Räikkönen utolsó próbálkozását.
A műszaki hibák, motorcserék miatt ráadásul Alonso és Button is 25-25 helyes rajtbüntetéssel vág neki a versenynek (bokszutcaáthajtás és 10 mp-s stop&go is jár nekik), de a kétszeres világbajnok mégis arról beszél, hogy javulnak.


“Nagyon sok problémánk adódott a hétvégén, nem mentünk annyit, mint szerettünk volna, de a fő cél a fejlesztések tesztelése, főképp az aerodinamikai újításoké. A két autó eltérő konfigurációjú, és úgy hiszem, hogy a jó irányba tartunk, mert az enyém egész hétvégén jobban viselkedett, szóval megint előrébb léptünk egy kicsit” – mondta, utalva arra, hogy ezúttal az ő McLarenjére kerültek fel előbb a frissítések. 
“Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz itt, és sok-sok munka vár ránk, de úgy tűnik, hogy legalább a jó irányba haladunk.”
Alonso szerint a büntetések miatt az időmérős eredményeknek semmi jelentősége: 
“A mai eredmény semmit sem számít. Az utolsó helyről indulunk holnap, az első körökben még a büntetéseket is le kell töltenünk, szóval mindegy, hogy a rajtrácson a 12., 13. vagy épp a 3. helyről indulnánk. Az utolsó helyről kezdünk, és jelentős hátránnyal az utolsók is leszünk.”
“Ez csak egy teszthétvége számunkra. Verhetjük a fejüket a falba vagy dönthetünk úgy, hogy inkább adatokat gyűjtünk, mi a második opciót választjuk. Biztos vagyok benne, hogy kívülről másképp fest, de a fő, hogy mi mit látunk, a fejlesztések pedig működnek.”


A Q1-ben egy kis ideig az élen is álló Button is a pozitívumokra próbált koncentrálni:
“Az elsők között értem át a célvonalon a Q1-ben, szóval a többieknek maradt még ideje javítani, ahogy száradt a pálya. De élveztem a vezetést, igen szórakoztató volt. Amikor trükkösek voltak a körülmények, egész jó voltam, de ahogy száradt és mások is kezdték elkapni a fonalat, már csak azt tudtam hozni, amit az autó bírt. De úgy gondolom, hogy változékony körülmények mellett akár a Q3-ig is juthattam volna.”
“Úgy gondoltam, hogy vasárnap legalább Fernandóval lesz egy jó csatánk, de mivel másféle büntetéseket kapunk, nem leszek vele versenyben. Nem igazán az én hétvégém.”