A Lotushoz tavaly érkezett Pastor Maldonado 25 futam alatt mindössze egyszer hozott pontot a csapatnak, az idei hat fordulóból ötször célba sem ért, a Manor-pilóták és Fernando Alonso mellett csak ő áll pont nélkül.
A 30 éves venezuelai 2012 óta esik-kel a Forma-1-ben, a múlt hétvégén egy gúnyfilmecske is megjelent róla a közösségi médiában (lásd a cikk végén), sokan meg vannak győződve róla, hogy csakis az előbb a Williamshez, most pedig Lotushoz vitt, a venezuelai állami olajcég PDVSA-tól érkező szponzori tízmilliói miatt nem dobták még ki.


A Lotus-csapat vezérigazgatója, Matthew Carter cáfolja ezt, ők bíznak a versenyzőjükben:
“Elég peches volt mostanában, de nagyon gyors versenyző. Hétről hétre látjuk a szimulátorban, hogy mire képes, de még a futamokon is – a Maláj Nagydíj nagy részében gyorsabb volt Romainnál. Úgy gondolom, hogy az első pár incidensért igazán nem lehet Pastort hibáztatni. Balszerencsés volt, számunkra is elkeserítő, hogy elúsztak emiatt a pontok.”
Az elúszott pontok különösen azért fájdalmasak, mert a Lotus 2015-ben a tavalyi tragacsnál sokkal jobb autót épített, a konstruktőri versenyben viszont továbbra is csak a Force India és a Sauber mögött, a 7. helyen kullognak: “A tavalyi nehéz év után a célunk idén az 5. hely, az erőviszonyok alapján úgy gondolom, ott kellene lennünk” – szögezte le a csapatvezető.


Carter siet leszögezni, hogy a szponzori háttér önmagában még nem elégséges ok a pilóta megtartására.
“Ő sem érinthetetlen. Versenyzőként bizonyítania kell, és ami minket illet, bizonyít is. Monacóban Romain előtt végzett az időmérőn, rossz pilóta ilyenre nem képes. Az eddigi versenyek bizonyos szakaszaiban is megmutatta már a tempóját, egyszerűen csak egy teljes tiszta hétvégét kellene összefűznie.”
“Az önbizalom fokozatosan épül fel, ha végre sikerül összeraknia egy jó hétvégét, akkor onnan már minden megy. Jó esélye van erre Kanadában, ugyanis a pálya nagyon feküdhet az autónknak.”
Maldonator