A két héttel ezelőtti Spanyol Nagydíjon az első négy futamon csak másodhegedűsnek tűnő Nico Rosberg az időmérőn és a versenyen is elverte Lewis Hamiltont, a német 7 pontot faragott a kétszeres bajnok címvédő előnyéből.
Az 1996-os világbajnok, Damon Hill szerint baj lesz, ha Hamilton megosztja a figyelmét a celebeskedés és a versenyzés között.


“Az a benyomásom, hogy Spanyolországban Lewis egy kicsit szem elől vesztette a célt. Nico a futamok közötti szünetben hazament, és azt mondta, ez így nem mehet tovább, még jobban a dolgára fókuszált. De nézzük csak, mit csinált Lewis Bahrein és Barcelona között: filmforgatásra ment Olaszországba, aztán Las Vegasban járt a Mayweather meccsen – a jet lag pedig komoly tényező, úgy nem lehet csúcsformát nyújtani” – idézte a brit Express az egykori Williams-, Arrows- és Jordan-versenyzőt.
“Még olyan tehetség birtokában is, mint Lewisé, mindig a topon kell lenni, nem lehet előnyt adni egy Nico kaliberű ellenfélnek. Sose becsüld alá az ellenfeleket!”
“Úgy tűnik, hogy Lewis élvezni akarja az életet, sikeres ember és szeretné élvezni ennek gyümölcseit, ami rendben is van. De az első, hogy győzni kell, hiszen erre alapul minden. Fel kell mérnie, hogy mi is a tét. Úton van afelé, hogy minden idők egyik legeredményesebb pilótája legyen, minden azon múlik, hogy hajlandó-e ennek szentelni magát, és csak utána szórakozni.”
F1: Világbajnoki fejmosás Hamiltonnak 3


Hill szerint Hamilton barcelonai nyilatkozata is aggasztók voltak: 
“Lewis valami olyasmit mondott, hogy nem hiszi, hogy a csapaton belül lehet ellenfele. Az ilyen megjegyzések később visszaütnek. Engem is meglepett Nico formája, de Lewisnál az önbizalma ellene dolgozik. Ha valaki érinthetetlennek állítja be magát, aztán mégis sérül, akkor az sokkal jobban árt, mintha elfogadná, hogy nem győzhet mindig. A verseny előtt nem épp erről beszélt.”  
“Most Monaco következik, ahol Nico tavaly 100 százalékot nyújtott, egész hétvégén dominált, és a tetejébe egy futamgyőzelem után érkezik. Lewis helyében átértékelném az ellenfelemet. Lewisnak tavallyal ellentétben idén sikerült jól indítania a szezont, de sosem szabad hátradőlni!” 
F1: Világbajnoki fejmosás Hamiltonnak 4


Hill úgy véli, a kétszeres világbajnok a szerződéshosszabbítás halogatásával is maga alatt vágja a fát:
“Amíg Lewis sorra nyerte az első futamokat, nagyszerű helyzetben volt, de ha valaki épp a szerződésről tárgyal, miközben kikap a csapattársától, akkor a Mercedesnél azért felvetődhet, hogy ne faragjanak-e le pár milliót. A tárgyalás amúgy is elvonja a figyelmet. Ha meg tényleg a Ferrarihoz akar menni, akkor írjon alá csak egy évre és kész.”