F1: Hátsó szándékot sejtenek az ötödik motor mögött 2 A Maláj Nagydíjon derült égből villámcsapásként jött a hír, hogy az idei évre szánt motorkeretet felemelhetik, a szabályokban rögzített négy helyett öt motort lehet felhasználni. A csapatok a Bernie Ecclestone-nal tartott találkozójukon gyakorlatilag megállapodtak a módosításról – Christian Horner Red Bull-csapatfőnök szerint biztosan átmegy a szabály -, a kiscsapatok azonban nem örülnek felhőtlenül a plusz motornak.

A szabályt a hivatalos indoklás szerint azért hozták, hogy a pénteki szabadedzéseken is biztosítsák az akciót, mert azok a csapatok, amelyek fogytán vannak a motoroknak, spórolás miatt kihagyhatják a tréningeket.

“Ha valóban az a cél, hogy több akció legyen a pályán pénteken, akkor támogatjuk a változást” – mondta Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke. “Ha a show javítása a cél, ám legyen, de nem lenne jó, ha csak bizonyos csapatok igényeinek kielégítéséről lenne szó.”

“Támogatunk mindent, ami a sport érdekében történik, de semmi olyasmit, ami esetleg az extra motorok iránti lobbizás eredménye. A szabály az szabály, a változtatással kapcsolatban semmit nem rejtegethetünk.”

A kiscsapatok attól tartanak, a módosítás extra kiadást jelent nekik, de Horner szerint ilyesmiről nincs szó. A lazításnak ugyanakkor biztosan örül a Red Bull és a McLaren, ezek a csapatok máris elhasználtak egy-egy motort, így a büntetések elkerülése szempontjából jól járnak az ötödik erőforrással.