A Nemzetközi Automobil Szövetség szeretné, ha új csapatokkal bővülne a Forma-1-es mezőny, hamarosan kiírhatják az újabb tendert. Az idén elvileg tíz istálló versenyez majd, de a Manor Marussia egy kicsit még mindig a levegőben lóg, és a Force India , Lotus és Sauber helyzete sem tűnik atombiztosnak.


Az F1 három legfrissebb belépője közül a Caterham és a HRT már megszűnt, a Marussia utolsó pillanatban érkezett mentőcsomaggal maradt életben, vagyis a kilátások nem a legjobbak a jelentkezők számára. Az FIA utoljára 2013 végén hirdetett tendert új csapatok számára, akkor az amerikai Haas és a román Forza Rossa kapott rajtengedélyt, utóbbiról azóta sem hallani semmit. A Haas legalább komolyan készül a 2016-os beszállásra.

“Nem örülök annak, ami a Marussiával és a Caterhammel történt, de ez mindig benne volt a pakliban” – mondta Todt. “De jövőre jön egy új csapat. Talán ki kéne írnunk egy újabb tendert egy-két csapatra, hogy bátorítsuk a jelentkezőket.”

“Folyamatosan próbáljuk csökkenteni a költséget, ez az egyik legfontosabb megoldásra váró terület.”

Sokak szerint éppen az új V6-os motorformula okozta a költségek elszabadulását, Todt azonban megvédte az átállást. “Való igaz, hogy sokakat érzékenyen érintő döntést hoztunk, de a Forma-1 a motorsport csúcs, példát kell mutatnunk a társadalomnak. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy merre halad a technológia és vele együtt a világ.”