Egy német lap szerint több csapat is bojkottot helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem kapnak részletesebb információkat Fernando Alonso barcelonai tesztbalesetéről. Noha a McLaren szerint Alonso ütközése hétköznapi tesztbaleset volt, amelyben nem sérült meg a pilóta, a kétszeres bajnok végül négy napot töltött kórházban, és a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat is kihagyja orvosai tanácsára.


A Sport Bild szerint a csapatokat zavarja az információhiány Alonso balesetéről, biztonsági okok miatt ezért azt fontolgatják, hogy nem engedik versenyezni pilótáikat Melbourne-ben. A csapatok állítólag attól tartanak, hogy igazak azok a feltételezések, amelyek szerint Alonso áramütést szenvedett a hibrid rendszertől.

“Ha egy repülő lezuhan, és a legkisebb esélye felmerül annak, hogy rendszerhiba miatt történt, a többi hasonló típusú gépet is a földön tartják” – idézte a Sport Bild az egyik csapatfőnököt, persze név nélkül. “A Forma-1 eddig szerencsés volt, hogy semmi komoly nem történt a hibrid rendszerek miatt.”

“Ha az én egyik pilótám szenvedne balesetet, az összes többi csapatnak átadnám az adatokat tanulmányozásra, hogy biztosan tudjuk az okokat és a lehetséges megelőzési módokat. A Hondának muszáj válaszokat adnia az FIA-nek.”

Az ügy tisztázását követeli a korábbi csapattulajdonos Gian Carlo Minardi is. “Senkinek sem segít, ha ilyen helyzetekben csönd van” – vélekedett Minardi. “Az elmúlt években nagy erőfesztítéseket tett az FIA a biztonság növelésére, a szervezetnek minden eszköz a kezében van ahhoz, hogy kiderítse az igazságot. Jó lenne, ha még a melbourne-i verseny előtt többet tudnánk.”

Minardi bizonyítékok hiányában nem akart belemenni abba, hogy Alonso kaphatott-e áramütést, azon viszont nem lepődött meg, hogy a spanyol kihagyja az első verseny. “Ez az egyetlen normális dolog ebben az egész ügyben. Fernando olyan állapotban van, mint egy bokszoló, akit kipofoztak a ringből. Biztosra kell menni a felépülésével kapcsolatban, még akkor is, ha minden teszt pozitív eredményt hozott.”