Két hét múlva kezdődik a 2015-ös Forma-1-es idény Melbourne-ben, de még mindig nem tudni, hogy hány csapat lesz ott a szezonnyitón. Nemcsak a Manor Marussia körül van bizonytalanság, a Force Indiának, a Lotusnak és a Saubernek is lehetnek nehézségei.


A Force Indiáról az egész előszezonban pletykálták, hogy csődközelben van, az új autóval csak az utolsó tesztre készült el a csapat. “Voltak likviditási gondjaink, ez nem titok. Az összes független csapat nehéz helyzetben van” – mondta Bob Fernley, a Force India helyettes csapatfőnöke.

A három érintett csapat vezetője állítólag már figyelmeztette is Bernie Ecclestone-t, hogy a likviditási problémák miatt legrosszabb esetben rajthoz sem tudnak állni Ausztráliában. “A november, a december és a január a legrosszabb hónapok. Ilyenkor nagyjából a teljes költségvetés fele megy el az autóra, miközben semmi nem jön kívülről” – magyarázta Gerard Lopez, a Lotus tulajdonosa. A Force India szerint nagyjából áprilisra várható, hogy egyenesbe jöjjön a csapat.

Brit sajtóhírek szerint Ecclestone komolyan vette a csapatok panaszát, úgy tudni, az üzletember belement abba, hogy a Force India, a Lotus és a Sauber korábban kapja meg a pénzdíjból neki járó részt. A pénzt már a következő napokban átutalhatják a csapatok számlájára, hogy biztosan ki tudják fizetni a melbourne-i légi szállítás költségeit.

“Bernie támogatást ígért a csapatoknak” – fogalmazott Fernley. “Nagyon megértő volt, hiszen ő is versenyző. Szerintem felismerte, hogy ez most komoly.” Az előrehozott utalásba a többi csapatnak is rá kell bólintania, de ezzel valószínűleg nem lesz probléma, mert az ő helyzetüket semmilyen szinten nem érinti az ügy.