A Forma-1 több szereplője szerint is szükség lenne arra, hogy a sorozatban újra ezer lóerős motorok bukkanjanak fel. Niki Lauda mellett Bernie Ecclestone is elengedhetetlennek tartja a teljesítmény növelését, a stratégiai munkacsoport csütörtökön Párirzsban tárgyal a lehetőségekről.


Jövőre még egészen biztosan a jelenlegi turbós V6-osoké a terep, módosítás legkorábban 2017-től lehetséges. “A mostani motorok kétségkívül a mérnöki teljesítmény csúcsai, de nem a Forma-1-be valók” – mondta Bernie Ecclestone. Az üzletember a La Gazzetta dello Sport szerint 2,2 literes, duplaturbós V8-asokat szeretne.

Tekintettel a Honda idei belépésére, nem valószínű, hogy a csapatok belemennek a motorformula megváltoztatásába, főleg, ha a jelenlegi V6-os hibrideken is lehet erősíteni. “Mostani V6-os turbómotorok elméleti maximuma 1630 lóerő 100 százalékos termikus hatékonyság mellett” – jelezte Andy Cowell, a Mercedes motorfőnöke. “Ez lenne a tökéletesség, amelynek eléréséért dolgozunk.”

Jean Todt, az FIA elnöke megerősítette, hogy Párizsban szó lesz az erősebb motorokról. “Személy szerint nyitott vagyok minden konstruktív javaslatra, azzal a feltétellel, hogy megőrizzük a technikai szabályzat stabilitását. A legjobb az lenne, ha a jelenlegi keretek között tudnánk növelni a teljesítményt.”