A Forma-1-be 2016-ban belépő amerikai Haas lehet a felszámolás alatt álló Marussia vevőjelöltje. A NASCAR-csapattulajdonos Gene Haas eddig is aktív volt a Marussia felszereléseinek árverésein, már megszerezte a csapat Banburyben található főhadiszállását is.

Forrás: Europress

Forrás: Europress


A hét elején érkezett a hír, hogy egy lehetséges befektetővel folytatott tárgyalás miatt a felszámoló elhalasztja a szerdára tervezett aktuális aukciót, amelyen a csapat utolsó vagyontárgyait árusították volna ki az autókkal és paddock-felszerelésekkel együtt. A Speed Week szerint a befektető az aukción amúgy is vevőként jelentkező Haas lehet.

A felszámoló “a megbeszélések titkos jellegére” hivatkozva nem árulhatott el konkrétumokat a befektetőjelöltről, de a Haas számára logikus lenne a Marussia átvétele. Nemcsak felszereléshez, hanem egyből olyan emberekhez is jutna, akiknek már van F1-es tapasztalatuk, nem mellesleg a Marussiának az adósságai mellett pénze is van.

A csapatnak a tavalyi két szerzett pont miatt ötvenmillió dolláros (13,6 milliárd forint) pénzdíj jár, és ugyan szinte biztos, hogy ezzel sem lenne pozitív az egyenleg, Haaséknak így is megérheti az üzlet. A nulláról építkezés költségének nagy részét megspórolhatnák, és a Marussia 2014-es autója akár jó alapokat is jelenthet a 2016-os autó megtervezéséhez. Haas ugyan szerdán arról beszélt, hogy csak a gyárat veszi át, magát a csapatot nem, ez az F1 világában még nem feltétlenül jelent bizonyosságot.

Bernie Ecclestone csütörtökön úgy fogalmazott, a “Caterhamnek nincs esélye a megmenekülésre, a Marussia helyzete viszont ígéretes.”