Ma töltötte be 30. életévét Lewis Hamilton, 2008 és 2014 Forma-1-es világbajnoka. Irigylésre méltó életének ritka képeit kutattuk fel a jeles alkalomra.

Lewis Hamilton pályafutása

Lewis Hamilton alig egy év alatt vált a Forma-1 egyik legnagyobb sztárjává. A mclarenes pilóta már versenyzői karrierje kezdetétől a csapat támogatását élvezte, tulajdonképpen saját nevelés. A brit fiú végigjárta a motorsport szamárlétráját, és mindenütt diadalt aratott, egészen a Forma-1 előszobájának tekintett GP2-ig, amelyet 2006-ban meg is nyert.

2007-ben már a McLaren friss párosának tagja volt a kétszeres világbajnok mellett. Hamilton elképesztő eredményeket hozott: már az első futamon megelőzte csapattársát – végül azonban mögötte, a 3. helyen végzett -, és első kilenc versenyén végig dobogóra állt. Első futamgyőzelmét mindössze 6. Forma-1-es versenyén szerezte, amelyet az év folyamán még három további követett.

Újonc létére az utolsó versenyig küzdelemben volt a világbajnoki címért, amiről egyetlen ponttal maradt le, feltehetően vezetői hiba miatt. Csapattársával, Fernando Alonsóval a nyolcvanas évek Senna-Prost-háborújára emlékeztető kapcsolatot alakított ki, kifogyhatatlan témát szolgáltatva a sajtónak, a szurkolóknak.

2008-at győzelemmel kezdte Hamilton, azonban az idény közben többször is hibázott – tegyük hozzá, néha viszont egyszerűen megállíthatatlan volt -, agresszív vezetési stílusával pedig a versenyzőtársak ellenszenvét is kivívta időnként. Ennek ellenére az utolsó futamig versenyben maradt a címért, és bár nagyon “kicentizte”, a Brazil Nagydíjon végül megnyerte a bajnokságot – ezzel a sport történetének akkori legfiatalabb győztese lett belőle. 

A pocsékul sikerült 2009-es McLaren miatt Hamilton nagyon gyorsan lemondhatott a címvédésről, ráadásul ügyetlen hazudozás miatt komoly botrányba is keverte magát az idény elején. Míg hazai versenyén, a Brit Nagydíjon a mezőny végében szenvedett csak, az idény közepére magára talált a McLaren, így az angol a Magyar Nagydíjon már győzni tudott, ismételt Szingapúrban is, valamint három további dobogót gyűjtött.

Állítása szerint a nehéz évben sokat tanult, érettebb versenyzőként vágott neki 2010-nek. A válság ebből az esztendőből sem hiányzott, menedzserként szakított édesapjával, ez pedig saját bevallása szerint befolyásolta teljesítményét. Így is harcban volt a vb-címért, három futamot nyert, 2011. mégsem az újabb diadalmenetéről maradt emlékezetes. 

2012-ben Hamilton folyamatos pontszerzőként versenyben maradt a vb címért, egészen az ázsiai futamokig. A szezon alatt 4-szer győzött, és hétszer esett ki az 1. helyről. Többször is állt az első rajtkockában, de végül lecsúszott az összetettbeli 3. helyről.

Pályafutása legfontosabb döntését 2013-ban hozta meg, amikor elhagyva “otthonát” a Mclaren csapatot a Mercedes alakulatához igazolt, Michael Schumacher helyére. Egy győzelmet, és öt második helyezést szerzett, az összetettben negyedik helyen végzett. 

Végül jött a tavalyi idény, ami újra meghozta a sikert. A Mercedes elsöprő fölényének köszönhetően csak csapattársa, Nico Rosberg állhatott volna útjába. Kettejük késhegyre menő párharca az utolsó futamon dőlt el végleg, Hamilton 384 pontot szerezve megnyerte a 2014-es Forma-1-es világbajnokságot.

Hamilton ezzel a képpel lepte meg rajongóit születésnapján.

1998 világbajnokával, Jaques Villeneuve-el

44-es rajtszámát világbajnokként is megtartja jövőre.

Akárcsak a nagy bajnokok, ő is korán, gokarton kezdte a versenyzést, és élvezhette édesapja támogatását.

Vajon jövőre is róluk szól majd a Forma-1?

Mindvégig tudta, hogy neki az F1-ben kell versenyeznie.

Hamilton mindig is tudott sztárként élni

Kamasz éveik során szinte állandóan egymás ellen versenyeztek jelenlegi csapattársával, Nico Rosberggel.

Zöldfülűként lépett a királykategóriába, és azonnal a leggyorsabbak közé emelkedett, csak tapasztalatlansága akadályozta meg abban, hogy mindent elsöprő sikert arasson 2007-ben.

Szétvarrt testtel, kőkemény edzéssel készül 2015-re

2014-ben a Cannes-i filmfesztiválon

Az idei újévet barátnője Nicole Scherzinger oldalán töltötte

A Forma-1 új generációjának egyik legnagyobb sztárja lett Lewis Hamilton

Második vb-címére 2008 óta várt, a hatalmas siker könnyeket csalt a szemébe az utolsó futam díjkiosztóján Abu Dhabiban