Pontosan egy évvel ezelőtt érkeztek az első hírek arról, hogy a hétszeres világbajnok Michael Schumacher síbalesetet szenvedett a franciaországi Meribel egyik lejtőjén.

Fotó: Europress

Szeretett síelni


Az először hétköznapi esésnek tűnő balesetről gyorsan kiderült, hogy igen komoly sérülésről van szó, másnap reggelre már arról szóltak a hírek, hogy a Forma-1-es legenda élet és halál között lebeg. Sajnos nem újságírói túlzásokról volt szó, az egykori Benetton-, Ferrari- és Mercedes-pilóta kiterjedt agyvérzést kapott, az első két napban két életmentő műtétet is végrehajtottak rajta a grenoble-i egyetemi klinikán, ahol Jeremy Martin néven ápolták, azonban néhány őrült rajongó és gátlástalan újságíró így is megpróbált a közelébe jutni.

Fotó: Europress

Grenoble-ben mentették meg az életét


A január 3-i 45. születésnapját már öntudatlanságban töltő exversenyző végül jó négy hónapot töltött kómában, április elején kezdte az öntudat, az éberség jeleit mutatni. Schumachert június közepén a család svájci otthonához közelebb fekvő Lausanne-ba szállították át, majd az ottani klinikáról három hónappal később, szeptember közepén került haza.
A Genfi-tó partján fekvő családi birtokon felesége, Corinna egy mini-klinikát építtetett fel, ahol azóta is 15 fős egészségügyi személyzet (két orvos, ápolók, gyógytornászok) segíti Schumi rehabilitációját.

A család és Kehm szűken mérték az információkat Fotó: Europress

A család és a menedzser, Sabine Kehm szűken mérték az információkat Fotó: Europress


Sajnos jó hírekből nagyon kevés akadt az elmúlt 365 napban, a hallgatás arra utal, hogy a német F1-es szupersztár igen kis lépésekben javul, ha javul egyáltalán.
A legutóbbi hivatalos és félhivatalos közlések – egykori ferraris főnöke, Jean Todt például hetente látogatja – szerint Schumacher időnként van tudatánál, ilyenkor képes megérteni az egyszerűbb beszédet, felismeri közeli rokonait-barátait, és szemmozgásokkal, pislantásokkal, biccentésekkel kommunikál. Felépülése még két-három évig is eltarthat. 
Az 1991-2006, majd 2011-2012 között versenyző Schumacher a Forma-1 történetének legeredményesebb versenyzője, 91 futamot nyert, 68 pole pozíciót szerzett, 155-ször állt dobogóra, és ahogy köztudott, hét világbajnoki címet nyert (kettőt a Benettonnal, 1994-95-ben, majd ötöt a Ferrarival 2000-2004 között).
Az elmúlt egy évben az illetéktelen behatolók, a sajtóetikát csúnyán sértő cikkek mellett egy öngyilkossággal végződő adatlopás is beárnyékolta a felépülését, ugyanakkor fia, Mick lassan, álnéven építi saját versenyzői karrierjét. 
Schumi állapotáról vasárnap a szintén egykori F1-es versenyző, az 1989-es tesztbalesete után kerekesszékbe került Philippe Streiff nyilatkozott a Le Parisiennek, azt mondta, a német “ideális esetben” mankókkal járhat majd.
Ahogy korábban többször is, Schumacher menedzsere, Sabine Kehm elítélően reagált Streiff bennfenteskedésére, hangsúlyozta, hogy a francia veterán nem közeli barátja munkaadójának. “Nem erősíthetem meg a hírt. Csak annyit állíthatok biztosan, hogy nem tudom, Streiff úr honna szedte az információt, ugyanis nem áll kapcsolatban a családdal, soha nem is állt. Sok idő kell még, hosszú idő, kemény küzdelem vár ránk – Michael az állapotának megfelelő ütemben gyógyul.”