19-ből 18 pole-t hoztak el és 16 futamot nyertek – 11 kettős győzelem volt -, lazán hozták a konstruktőri bajnoki címet, Lewis Hamilton pedig egyéniben győzött, de a Mercedes AMG csapatfőnöke, Toto Wolff csak a legvégén engedett fel, az osztrák szakember saját bevallása szerint “végigparázta” idényt.


“Nagyon pesszimista alkat vagyok. Egészen Japán Nagydíjról való hazautazásig  – ami egyébként elég sötét élmény volt Jules (Bianchi) balesete miatt – tartott, hogy lassan felfogjam, milyen domináns csomagunk van, és hogy képesek leszünk megnyerni a bajnokságot” – mesélte az Autosportnak. “Előtte eszembe sem jutott ilyesmi, sosem gondoltam, hogy sima ügy lesz, sőt, az ellenkezője járt a fejemben.”
Wolff kimondottan megijedt, amikor a tesztelésen látott szenvedés után a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon Daniel Ricciardo a 2. helyet hozta a Red Bull-lal.


“Az idény elején látottak nem mutatták egyértelműen, hogy elég jó a csomagunk. Melbourne-ben Ricciardo a második lett – bár utána diszkvalifikálták – úgy, hogy gyakorlatilag nem is teszteltek. Ez elég erős figyelmeztetés volt, hogy nem bízhatjuk el magunkat. Ezért igyekeztünk minden egyes futamra tovább javítani a teljesítményt, és ha megnézzük, most először a csapat végig tudott is javulni, ahelyett, hogy lassan visszaestünk volna.”
“Még 2009-ben (a Brawn GP-s bajnoki évben) is visszaestünk az idény második felében. Tavaly a nyári szünetig egész jók voltunk, de aztán jól lemaradtunk, amikor Sebastian Vettel kilenc futamot nyert zsinórban – idén viszont az ellenkezője történt.”
Az osztrák csapatvezető elismeri, hogy a saját alkata és gondolkodásmódja miatt aggódott a kelleténél jobban, de úgy véli, így lehet a legtöbbet elérni.


“A korábbi állásaimban sem voltam nyugodt addig, amíg nem zártuk le a feladatot. Egyszerűen ilyen a beállítottságom. Egyszerűen nem hiszek a sikerben, amíg nem értük el. Nyilván nem könnyítem meg az életem ezzel, minden nap szenvedés, de hasznos, ha mindig a legrosszabbra készülök. Így nem szállnak el az elvárások, így mindig keményen hajt az ember, ugyanis semmi sem elég jó.”