A Google minden év végén bemutatja a keresési toplistákat. A keresőbe világszerte évente beírt több ezer milliárd kifejezést összegzi, az így születő keresési toplisták pedig minden évben tükröt tartanak az egyes országoknak, és az egész világnak.

Fotó: Europress

Fotó: Europress


A sportolók közül a focista James Rodriguez mögött Michael Schumacherről gyűjtöttek információt a világ internetezői a Google-keresőn. A 2012 végén visszavonult hétszeres világbajnokra irányuló érdeklődésnek persze szomorú apropója volt, tavaly december végi síbalesete, súlyos agysérülése tartotta – és tartja – izgalomban a nagyközönséget.
A magyarok körében legfelkapottabb tartalmakat is összegezte a Google: 2014-ben a Való Világ című televíziós műsor, a labdarúgó-világbajnokság és a választások kerültek fel a keresési toplista dobogójára.
A külföldi személyiségek közül a magyarországi listát a tavaly december végén síbalesetben súlyosan megsérült Michael Schumacher, az Eurovízió-győztes Conchita Wurst és az augusztusban öngyilkosságot elkövető amerikai színész, Robin Williams vezeti, de az 5. helyen még Forma-1-es, a Japán Nagydíjon szörnyű balesetet szenvedett marussiás Jules Bianchi is felbukkan. 
A népszerű kereséseket kétféle módon méri a Google. A legtöbbször keresett kifejezések mellett egy összetettebb statisztikai módszerrel az év új kedvenceit, érdekességeit, feltörekvő sztárjait azonosítja. Ehhez az év “felkapott” kereséseit szűrik ki, melyeknél az előző évhez képest a legnagyobb mértékben ugrott meg a keresések száma, úgy, hogy ez a fokozott érdeklődés huzamosabb ideig fent is maradt. A keresési toplisták elkészítéséhez anonim, statisztikailag összesített keresési információkat használnak.
Forrás: MTI