Amikor Robert Kubica 2011 elején egy helyi jelentőségű olaszországi ralin a szalagkorlátnak ütközött és majdnem elvesztette jobb karját, a Forma-1 egyik legnagyobb ígérete dőlt ki a sportágból.
A lengyel pilóta néhány éve már visszatért a versenyzéshez, kisebb-nagyobb sikerrel ott van a ralizás élvonalában, sőt szimulátoron Forma-1-es autóval is gyakorolt már, de korlátozott mozgású jobb keze miatt a száguldó cirkuszban képtelen lenne minden futamon indulni.


Egy friss nyilatkozata arra utal, hogy mostanra végleg lemondott arról, hogy az F1-ben vezessen még valamikor.
“A Forma-1 légköre nem hiányzik, de az autók vezetése igen. A Forma-1 volt az álmom, arra születtem, hogy pályaversenyző legyek, és sikerült is eljutnom odáig. Aztán megtörtént (a baleset). Fizikailag most is képes vagyok vezetni, tavaly szimulátoron teszteltem is, és bár nem is rossz eredménnyel, azért nem tudtam hozni a régi szintemet” – magyarázta a Ferrari-szakíró Leo Turini blogjának nyilatkozva.
“Ezért aztán nincs is értelme újra nekifutni, inkább a ralira koncentrálok” – vonta le a következtetést az egykori BMW- és Renault-versenyző. 
A 30 éves lengyel volt riválisáról, az idén második világbajnoki címét begyűjtő Lewis Hamiltonról is beszélt: “Már kissrác korunkban is Hamilton nyűgözött le igazán. Nagyon büszke lehet magára a 2014-ben elért eredményei alapján!”