Jean-Eric Vergne nehezen emészti meg, hogy a Red Bull kitette a szűrét: Sebastian Vettel távozása után a nagycsapathoz Danyiil Kvjatot vitték fel, a Toro Rossónál pedig Max Verstappen és Carlos Sainz Jr. érkezése miatt nem maradhatott.


Vergne-t annak ellenére küldték el, hogy a versenyeken sokkal jobban szerepelt Kvjatnál, 14 ponttal szerzett többet az orosznál. “Ennek semmi értelme” – borult ki Vergne. “A tavalyi döntést, hogy alulmaradtam Daniellel szemben, meg tudtam érteni, az ideiben valami politika lehetett. Nem tudom.”

“A Red Bull mindig azt mondta, a pontok számítanak, és tudták azt is, hogy ötkilós súlyhátrányom van a csapattársammal szemben, ami legalább két tized az időmérőkön. Műszaki hibák nélkül ráadásul még több pontot szerezhettem volna.”

“Úgy érzem, nagyon erős szezonom volt, sokat léptem előre tavalyhoz képest.”

Vergne péntekre visszavett, talán a Red Bull üzente meg a franciának, hogy nem örült a hallottaknak. “A Toro Rosso a Red Bull finanszírozásával működik, a fiatal pilóták számára. Három év F1-ezés után én már nem vagyok fiatal.”

“Érthető, hogy inkább a programjukból érkezett fiatalok felé fordultak, nem vagyok keserű a döntés miatt. Örökké hálás leszek a Red Bullnak, mert óriási lehetőségekhez jutottam az F1-es karrierrel.”

Vergne egyébként négy éve még nagyon is támogatta a Red Bull selejtkiszórós politikáját. “Az ificsapat is a Red Bull Racing, azaz a világ legjobb csapatának része, ezért a programban részt vevő pilótáktól is azt várják, hogy a legjobbak legyenek” – mondta akkor Vergne. “Ez tökéletesen ésszerű így. Megértem, hogy ha holnap nem hozom az eredményeket, a Red Bull sem áll majd mellettem. Ez egy ilyen játék, csak a győzelem elfogadható.”