A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport, valamint a szabályokat végső formába öntő Forma-1-es bizottság kedden Genfben tárgyalt, több változtatást is megszavaztak.


2015-re ejtették az idénre bevezetett duplapontos szezonzárót, jövőre újra minden verseny ugyanannyit ér majd. A Bernie Ecclestone ötletéből született, de felemásan szabályba foglalt újítás nagyon népszerűtlennek bizonyult, a tetejébe végül nem is játszott szerepet abban, hogy a bajnoki küzdelem az utolsó versenyig tartson.

Korábban úgy döntöttek, hogy a jövő évtől a biztonsági autós szakaszokat követően új állórajtokkal folytatódnak majd a Forma-1-es versenyek, de az újabb elemzések, hatástanulmányok jó néhány problémára hívták fel a figyelmet, így végül nem lesz változás ezen a téren, maradnak a repülőrajtok.

Szintén nem viszik keresztül az idén hirtelen bevezetett rádiótilalmi terveket, 2015-ben is csak a közvetlen vezetési tanácsokat tiltják majd a szabályok, a műszaki adatokra és a tágabb értelemben vett stratégiára vonatkozó üzenetek maradhatnak.

Míg a sportszabályok terén haladtak, az F1 legfőbb problémáját, az elszabadult költségeket most sem sikerült orvosolni, hiába ígérte az FIA-elnök Jean Todt, hogy mindent megtesz majd. Genfben sem a motorfejlesztési tilalom lazításáról, sem a drága motorok árának csökkentéséről, sem a kiadási plafonról, sem az F1-es bevételek egyenlőbb elosztásáról nem született döntés.

Az új szabályokat az FIA Motorsport Világtanácsa december 3-án hagyhatja jóvá.