Michael Schumacher kerekesszékben ül, memória- és beszédzavarral küzd Philippe Streiff korábbi francia pilóta szerint, aki 1989 óta maga is kerekesszékes. “Nagyon nehéz a helyzete, mert nem képes beszélni, hozzám hasonlóan kerekesszékes, bénult, memória- és beszédzavarral küzd” – idézte az Europe 1 rádióban kedden megszólalt 59 éves volt versenyzőt a Le Parisien című lap.

Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


Streiff hozzátette, hogy a korábbi állapotához képest “Schumacher ugyan jobban van, de minden relatív. A tény, hogy családja körében lehet, segítheti a gyorsabb felépülését, de ez nehéz lesz. Úgy tűnik, a szemével kommunikál a feleségével, menedzserével.”

A 45 éves Schumacher tavaly december 29-én szenvedett síbalesetet a franciaországi Méribelben, súlyos fejsérülése miatt kétszer meg kellett operálni. Sokáig mesterséges kómában tartották, és január végén kezdték el fokozatos felébresztését. Bő két hónapja a Genfi-tó partján lévő otthonában ápolják, de kérdéses, hogy a rehabilitációs időszak meddig fog tartani.

A rádióinterjúban Streiff beszélt a 25 éves Jules Bianchiról is, aki a Japán Nagydíjon szenvedett súlyos balesetet. Úgy véli, neki rosszabbak a kilátásai. “Schumacher állapota nagyon súlyos, Jules Bianchié nagyon-nagyon súlyos” – próbálta érzékeltetni a két eset közötti különbséget. “Utóbbi még mindig kómában van, nem szállítható. Nem hiszem, hogy nagyon gyorsan felébredne a kómából. S ha ez meg is történik, nagyon-nagyon súlyosan sérült marad.”

Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


Bianchi autójával egy mentést végző darunak ütközött, és súlyos fejsérüléseket szenvedett. A vizsgálatok szerint diffúz axonális sérülése van. Ez az agy nagyobb részét érinti, és a statisztikák szerint az ilyen sérültek 90 százaléka soha nem nyeri vissza az eszméletét, akik pedig felébrednek, nagy gyakorisággal maradandó károsodással élnek tovább.

“Két olyan pilótáról van szó, akiket jól ismerek, a barátaim. Jules Bianchi szerencsére nincs eszméleténél, de a hozzátartozóinak ez nagyon nehéz helyzet” – tette hozzá. Philippe Streiff 1984 októberében mutatkozott be a Forma-1-ben és az 1988-as szezon végéig 55 futamon indult, egyszer végzett dobogós helyen, 11 világbajnoki pontot szerzett. Az 1989-es szezonban már nem versenyezhetett, miután az egyik idény előtt tesztelés során balesetet szenvedett, és lebénult.

Akarsz vadonatúj autókat tesztelni teljesen ingyen? Ne habozz, kattints a képre!

Schumacher kerekesszékben ül, beszédzavaros 4