Az F1-ben 2006-ban a BMW Saubernél bemutatkozott Robert Kubica második teljes évében, 2008-ban már a bajnoki címért állt csatában, a Ferrari is kiszemelte, azonban 2011 januárjában egy olaszországi ralin súlyos balesetet szenvedett, jobb alkarja kis híján leszakadt.
Kubicának fáj Forma-1-et nézni 2
2008-ban futamot nyert, később bajnok is lehetett volna 


A lengyel pilóta a felépülése után a ralizáshoz tért vissza, idén második WRC-s idényét tölti, a szezonzáró Wales-rali előtt az F1-ről, a kilátásairól is nyilatkozott:
“Gokartos kissrácként mindenki Forma-1-es pilóta szeretne lenni. Én is ezt akartam egész életemben, és sikerült is megvalósítanom. Az F1-es paddockban sikerült tiszteletet kivívnom, de aztán a baleset miatt egyik napról a másikra odalett minden. Huss. Nagyon nehéz volt.”
“Tavaly vezettem egy kicsit a Mercedes szimulátorán, de az én korlátaimmal nem vagyok képes F1-es autót vezetni olyan pályákon, ahol szűk kanyarok vannak, mint például Monaco vagy Szingapúr. A csuklómat és az alkaromat nem tudom fordítani. Túraautóban, raliautóban nem gond, ott kompenzálhatok a vállammal, de az F1-ben nagyon szűk a pilótafülke.”
“Tavaly felmerült, hogy tesztelhetnék F1-es autóval, és eléggé bíztam is benne, hogy képes lennék rá. Azonban arra gondoltam, hogy és aztán mi a következő lépés? A következő lépés nem lehetséges a korlátaim miatt, szóval végül inkább nem tettem meg, nem akartam fájdalmat okozni magamnak.”
“Egyszerűen túl nagy volt a veszélye, hogy élvezni fogom, aztán utána? Hát, olyan lenne, mintha kést forgatnék a szívemben.”
Kubicának fáj Forma-1-et nézni 3
Balkezessé képezte át magát


Kubica épp ezért kerüli a Forma-1-es környezetet is, ezért nem jár a versenyekre.
“Hogy gondolok-e a Forma-1-re? Igen és nem is. Azzal kell törődni, ami jön, és nem az emlékekkel. Járhatnék a futamokra, tarthatnék szorosabb kapcsolatot az F1-es barátaimmal. De úgy döntöttem, hogy inkább kerülöm.”
“Nem azért, mert magamnak való vagyok, hanem azért, mert előhívja az emlékeket. Őszinte leszek: nem könnyű számomra Forma-1-es futamot nézni. A baleset utáni első két évben a gyógyulásra koncentráltam, akkor még könnyebb volt, de mostanra nehezebb lett.”
“Nem azért, mert látom, ahogy Lewis és Nico a bajnoki címért küzd, miközben már egészen fiatal korunkban is, már ’98-ban együtt versenyeztünk, hanem azért, mert hiányzik, hogy is is ellenük versenyezzek.”
“Elfogadnám, ha tudnám, hogy soha többé nem vezethetek F1-est, és azt is ha valamikor újra versenyezhetnék, most viszont fogy az időm. De ha valamit nem kaphat meg az ember, akkor abból kell élni, amit elérhet. Ha nem kaphatsz steaket, és vagy tojást eszel vagy semmit, akkor tojást választod és az is ízlik.”