A kiscsapatok már korábban nehezményezték a Marussia és a Caterham kidőlése miatt kirobbant F1-es válság kapcsán, hogy úgy érzik, ki akarják szorítani őket a sorozatból. Bob Fernley, a Force India helyettes csapatfőnöke most nyilvánosságra is hozta, hogy Bernie Ecclestone milyen elképzeléssel állt elő az egyik válságtanácskozáson.


A terv szerint felturbózott GP2-es autókkal töltenék fel a mezőnyt, amelyek a módosítások után sem lennének F1-es szinten, de így legalább biztosan lenne elég autó, és a két külön osztályban önálló versengés mehetne. A GP2-es autókat ügyfélcsapatok üzemeltetnék.

“Van egy alternatíva, a Super GP2” – mondta Fernley. “Hasonlóak lennének a GP2-es autókhoz, erősebb motorral. Szerintünk az irány világos, a jogtulajdonos azt szeretné, ha lenne öt konstruktőr és öt ügyfélcsapat, nekik így lenne a legkényelmesebb.”

Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke szerint is aggasztó az Ecclestone által felvázolt irány, szerinte a jogtulajdonos a kisebb csapatok nélkül képzeli el a jövőt. “Úgy néz ki a különböző javaslatok alapján, hogy négy-öt csapatra szeretnék szorítani az indulók létszámát. A többiek meg választhatnak, hogy egyéves kasztnikkal, motorokkal vagy más sorozatból hozott autókkal versenyeznek. Mivel a nagycsapatok közül nem nagyon reagál senki, nem tudjuk, hogy az ilyen-olyan elképzelések éppen kitől származnak” – mondta Kaltenborn.

“Napról napra változnak a dolgok, de az biztos, hogy ez az irány elfogadhatatlan. Ahogy jönnek az újabb ötletek, úgy érezzük mi hárman egyre inkább úgy, hogy nemkívánatosak lettünk.”