Hiába nyert Lewis Hamilton tíz futamot az idén, Nico Rosberg pedig csak ötöt, a pontrendszer sajátosságai miatt még dupla pontok nélkül is nyílt lenne közöttük a verseny az utolsó futamon. A Bernie Ecclestone javaslatára bevezetett duplapontos rendszer azonban torzítja az esélyeket, így Rosberg-győzelem esetén Hamiltonnak másodiknak kell lennie a bajnoki címhez, míg egyébként egy nagyon kényelmes hatodik hely is elég lenne neki ehhez.


A rajongók körében szinte egyhangú a dupla pontok elutasítása, korábban Bernie Ecclestone is tett olyan célzást, hogy talán elhibázott lépés volt. Még Rosberg sem rajong érte, bár elismeri, hogy profitálhat belőle, és nem érzi majd értéktelennek a bajnokságot, ha esetleg így nyeri meg.

“Mesterségesnek tartom, és alapvetően nem tartom jó dolognak” – mondta Rosberg. “Természetesen nekem most jól jön, de ez csak az aktuális helyzet miatt van így. A bajnoki cím viszont ettől nem lenne értéktelenebb, mert a lényeg mindig az, hogy kinek a neve kerül be a történelemkönyvekbe.”

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke régóta mondogatja, hogy a rendszer rossz. “Senki nem szereti a dupla pontokat, legközelebb tárgyalni is fogunk erről. Szerintem még Bernie-nek is elment a kedve tőle, ezt a szabályt már jövőre el kellene törölnünk” – mondta Wolff. Christian Horner Red Bull-csapatfőnök kíváncsian várja a végeredményt, szerinte a szerencsén is múlik majd a dolog, de alapvetően izgalmasnak tartja, hogy a végéig nyílt a bajnokság. “Szinte hihetetlen, hogy Lewis tízszer, Nico ötször nyert, mégis ennyire szoros az állás” – vélekedett Horner.

Az egyetlen nagy támogatónak Ecclestone régi barátja, Flavio Briatore tűnik. “Nagyon okos húzás a duplapontos rendszer” – dicsérte Ecclestone-t Briatore. “A következő két hétben mindenki beszélni fog erről, szóval bravó, Bernie! Abu-Dzabi borzasztó sokáig téma lesz.”