Hetek óta téma, hogy jönnek vagy nem jönnek a Forma-1-be a harmadik autók, a Brazil Nagydíjon az is elterjedt, hogy Bernie Ecclestone már megkérte a Ferrarit és a Red Bullt egy-egy harmadik autó felkészítésére. A téma a Marussia és a Caterham kidőlése miatt különösen aktuális, de még a Sauber helyzete sem százszázalékos.


A Red Bull és a Ferrari állítólag hajlandó lenne harmadik autót indítani, nem úgy a McLaren és a Mercedes. “Szerintem ez nem lehetséges” – mondta a McLaren csapatfőnöke, Eric Boullier. “Jövőre kilenc csapattal is izgalmas lehet a bajnokság. 2016-ban jön a Haas, úgyhogy szerintem nincs szükségünk egy olyan radikális lépésre, mint a harmadik autók indítására.”

Egyetért Boullier-vel a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff is. “Egy ilyen lépéshez infrastruktúra és persze szabálymódosítás is kell” – vélekedett Wolff. “Kié lesz a harmadik autó? Ki vezeti? Mi szabályozza a pontszerzést? Túl sok részlet van, ami kivitelezhetetlennek tűnik.”

A kiscsapatok úgy érzik, hogy ki akarják őket szorítani az F1-ből, pedzegetik Bernie Ecclestone felelősségét is, az öreggel rendkívül jó kapcsolatban álló Flavio Briatore szerint azonban a válság nem Ecclestone hibája.

“Valaminek változnia kell, az látszik, hogy a jelenlegi modell nem tartható tovább” – fogalmazott Briatore. “De Ecclestone-t kár hibáztatni: neki már nincs akkora befolyása, mint régen, az ő bűnei jelentéktelenek. Inkább azt mondanám, hogy a jelenlegi helyzet a csapatok hibája.”