A nagycsapatok óva intik a kisebbeket attól, hogy radikális lépésekkel tiltakozzanak a bevételek aránytalan elosztása miatt, ezzel ugyanis még többet ártananának a Forma-1-nek. Az Amerikai Nagydíj hétvégéjén téma volt, hogy három csapat is a verseny bojkottjával fenyegetőzött, ha nem történik érdemi lépés a bevételek igazságosabb elosztása érdekében.

Fotó: Europress

Fotó: Europress

Fotó: Europress


Bernie Ecclestone Austinban beismerte, hogy a válság valószínűleg az ő hibája, mert túl sok pénzt oszt szét rosszul. Ecclestone azt is mondta, hogy szíve szerint az összes szerződést széttépné, de erre nincs lehetősége. A bojkottal fenyegetőző Sauber, Force India és Lotus a héten tárgyal Ecclestone-nal, így újabb fenyegetéstől remélhetőleg nem kell tartani a hétvégi Brazil Nagydíjon.

De ez Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke egyébként sem jó eszköz. “Nem kedvelem a sztrájkokat, az Air France-nál és a Lufthansánál már volt részem belőle az idén” – mondta Wolff. “Nem hinném, hogy az F1-ben szükség lenne ilyesmire, vagy egyáltalán fenyegetőzni vele. Ez nem jó a sportnak, és nem is segíti a kisebb csapatokat.”

“Le kell ülnünk közösen, és tisztáznunk a dolgokat. Mindenkinek el kell mondania, hogy szerinte minek kellene történnie, aztán megbeszéljük a jogtulajdonossal.”

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint bojkottal a világon semmit nem érnek el a csapatok. “Azért vannak itt, hogy versenyezzenek” – nyilatkozta Horner. “A Force India próbálja megelőzni a McLarent. De ha a garázsban maradnak, nem jutnak sehova, ez a módi nem működik. És a nyilvánosság bevonása is rossz módszer.”

“Azzal, ami az F1-ről az elmúlt hetekben megjelent a sajtóban, nem festünk túl jó képet magunkról. A politikai és pénzügyi ügyeket zárt ajtók mögött, a jogtulajdonssal kellene megtárgyalnunk.”