A Caterham és a Marussia csődje után a középcsapatok, pontosabban a Forma-1 szabályait hozó klubon, a Stratégiai Munkacsoporton kívüli Lotus, Force India és Sauber az elmúlt egy hétben többször is tárgyalt arról, hogyan lehetne jobb pénzügyi feltételeket kiharcolni maguknak, mielőtt ők is hasonló sorsra jutnak.
Az Amerikai Nagydíj előtt felröppent az is, hogy a három említett csapat bojkottálná a futamot, azonban szombat délutánra tisztázódott, hogy a Force India helyettes csapatfőnökén, Bob Fernley-n kívül senki nem gondolt erre komolyan.
Annyi biztos, hogy a helyzet még a korábban mindig nagyon lazán, bagatellizáló hangnemben nyilatkozó Bernie Ecclestone-t is megijesztette, vagy legalábbis ezt a szerepet játszotta el, amikor a The Timesnak nyilatkozott.
“Felejtsék el ezt a hülyeséget! Versenyezni fognak, ezt garantálom. De abban már nem vagyok biztos, hogy a jövő évben is versenyeznek majd” – mondta a bojkott lehetősége kapcsán.
Ecclestone amúgy a bojkott mellett a harmadik autók bevetésének lehetőségét is kizárta – és valószínűleg tudja, miről beszél, ugyanis a 2015-ös nevezések leadásának határideje november 1. volt: “Felejtsék el a harmadik autókat, senkinek nincs pénze rájuk.”
F1: Ecclestone fizetne, de nem lehet 3


Az F1 ura ezután ügyesen ide-oda kente a felelősséget a kialakult helyzetért, a nagycsapatokra és az F1 kereskedelmi jogait birtokló CVC-re mutogatott:
“Túl sok pénzt osztunk el rosszul, ez valószínűleg az én hibám. De ahogy sok esetben, ez is jónak tűnt a maga idejében. Tudom, hogy mi a gond, de kijavítani nem tudom. ” 
“Senki nem lép, mert nem lehet. Kötnek minket a szabályok. Ha egy csapatnak adunk 10 ezer dollárt, akkor mindenkinek adni kell. Az a baj a szabályokkal, a szerződésekkel, hogy nem gondolkodtunk hosszú távon.”
“Nekem mindegy, hogyan osztjuk szét a pénzt. Ha leülnénk és megegyeznénk, hogy másképp osszuk el a bevételeket, én csak annyit mondanék, hogy oké, hol írjam alá? Ha elegen akarnák, akkor megoldhatnánk ezt. A kérdés az, hogy a résztvevők hajlandóak-e áldozatokat hozni a sportág érdekében.” 
F1: Ecclestone fizetne, de nem lehet 4


“Én azt javasolnám a nagyot szakító csapatoknak, hogy adjanak nekem egy bizonyos százalékot a pénzdíjukból, amihez én is hozzátennék ugyanannyi pénzt a sajátomból, és aztán ezt eloszthatnánk a bajban lévő három-négy csapat között. De ebbe egyetlen csapat sem menne bele.”
“Ha a cég (a jogtulajdonos CVC) az enyém lenne, én másképp csináltam volna a dolgokat, mert akkor a saját pénzemről lett volna szó. De így csak alkalmazottként dolgozok azoknak, akiknek a célja a profit.”
“Ha rajtam múlna én széttépném az összes mostani szerződést. Fognánk a pénzt és kifizetnénk a csapatok tartozásait, hogy senki ne járjon rosszul a Forma-1 miatt.”
Ecclestone egyébként úgy véli, hogy akármire is jutnak a közeljövőben, érdemi változások már csak 2016-ban lehetnek.