Egyes források szerint a színfalak mögött eldurvult a vita a költségcsökkentésről a nagy- és kiscsapatok között. Azzal lassan mindenki egyetért, hogy jelenlegi formájában nem fenntartható az F1, de az összeesküvés-elméletek hívei szerint Bernie Ecclestone célja pont az, hogy végre eltűnjenek az “aprópénzből” élő kicsik, és jöhessenek a harmadik autók.


Austinba már eleve nem utazott el a Caterham és a Marussia, csak 18 autóból áll majd az amerikai mezőny, Ecclestone szerint azonban lehet még folytatás. “Meglehet, hogy jövőre már csak 14 autónk lesz” – ismerte el Ecclestone a Skynak.

Ez két újabb kieső csapatot jelentene, bár jelenleg három van veszélyben, a régóta emlegetett Sauber mellett a Force India és a Lotus helyzete is bizonytalan. Ezek a csapatok úgy érezhetik, hogy a költségcsökkentési törekvések állandó leszavazásával valójában őket akarják kitúrni az F1-ből, amire válaszul radikális lépésekre is hajlandók lennének.

Hivatalos forrásból ugyan nem erősítették meg, de többen is hallották Austinban, hogy a három veszélyben lévő csapat akár bojkottálhatja a vasárnapi futamot, így hívva fel a figyelmet az F1 jelenlegi lehetetlen helyzetére.

Később a Lotus és a Force India főnöke is cáfolta a bojkott lehetőségét. “Csak most hallottam erről, de a válaszom nem, nem tudok ilyesmiről” – mondta a lotusos Gerard Lopez, míg Vijay Mallya a BBC-nek nyilatkozva zárta ki kategorikusan, hogy kihagynák a versenyt. 
Egyes értesülések szerint a hét elején valóban felmerült a tiltakozás ilyen formája, de a 2005-ös indianapolisi kutyakomédia, a hat autó verseny fényében végül senki nem kívánta magára venni az Amerikai Nagydíj újbóli tönkretételét.