Már közvetlenül a szocsi Orosz Nagydíj után ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy miért kellett kiállnia Kobajasi Kamuinak a versenyről: a pilóta arra utalt, hogy tartalék alkatrészek híján spórolni kellett, míg a csapat azt állította, hogy a fék veszélyes túlmelegedése miatt szólították a verseny feladására a japánt.
Most újabb részlet került napvilágra: Kobajasi egyik akkori Facebook-bejegyzése igen sötét képet fest.
“Ijesztő! Tegnap éjjel hibát találtak a felfüggesztésen. Nincs tartalék alkatrész, ezért úgy javították meg, hogy körbetekerték egy darab szénszálas anyaggal. Folyamatosan ellenőrzik, de még így is félelmetes, hogy ezzel kellene versenyeznem! Haza akarok menni. Még előttem vannak az edzések és a futam. Komolyan aggódom. Versenyzőként vezethetek így? Vagy inkább mondjak nemet a biztonság kedvéért? 15 perc múlva megint vezetnem kell…” – írta Kobajasi, az alkatrészről pedig egy képet is csatolt.
Itt a legújabb Forma-1-es botrány? Kobajasi életével játszott a csapata? 1
A pilóta menedzsere, Funada Csikara megerősítette, hogy a FB-poszt valós, azonban hangsúlyozta, hogy Kobajasi azt nem a nagyközönségnek, hanem csak családtagjainak és barátainak szánta.
A Caterham közlése szerint Kobajasi autóján a pénteki edzés után “egy kis anyaghibát” találtak a bal hátsó felfüggesztésnél, de a pilótát “folyamatosan tájékoztattuk, és egy pillanatig sem volt okunk feltételezni, hogy az autó nem biztonságos.”


“Szocsiban és a leafieldi központban is alaposan kielemeztük a hibát, végül újabb szénszálas borítással erősítettük meg (az alkatrészt), ez bevett eljárás. Az elemet minden további pályalépés előtt ellenőriztük és biztonságosnak találtuk. Kamui törölte is az említett posztot, az autót pedig minden további probléma nélkül vezette a javítással a hétvégén.”
Kobajasi menedzsere azt mondta, a versenyző jelenleg a csapattal együtt készül a jövő hétvégi Amerikai Nagydíjra.
A 28 éves japán azért nem lehet teljesen nyugodt, a Belga Nagydíjra már lecserélték egyszer, majd Olaszországban sem volt biztos a helye, a mostani epizód pedig biztosan nem aratott nagy sikert a csapatnál.
A nyáron új kezekbe került Caterham jelenleg utolsó helyen áll a konstruktőri bajnokságban, miközben komoly pénzügyi gondokkal is küszködik, néhány hete már végrehajtók is jártak a leafieldi központban, ahonnan számos szerszámot, gépet, alkatrészeket és egy régebbi autót is elvittek.

Hétfőn arról érkezett hír, hogy a Caterham Sports Ltd. ellen felszámolási eljárás indult, azonban a csapatnál igyekeztek tisztázni, hogy ez nem veszélyezteti az alakulat működését és jövőjét, ugyanis a versenycsapat, és ami még fontosabb, a Forma-1-es indulási engedély egy másik cég, a 1 Malaysia Racing Team birtokában van.

Igényes olvasónak tartod magad?

Ezt tényleg látnod kell!