Repülőgép-balesetben életét vesztette a Total francia olajipari cég elnök-vezérigazgatója Moszkvában, a 63 éves Christophe de Margerie gépe felszállás közben a sűrű ködben egy hókotrónak ütközött a vnokovói nemzetközi repülőtéren.


A Falcon 50 típusú, Párizsba tartó repülő fedélzetén a vállalatvezetőn kívül háromfős személyzet tartózkodott, mindannyian meghaltak, a hókotró ittas vezetője túlélte a balesetet.
A Total a Forma-1-ben is igen jelentős szerepet vállal, a Renault üzem- és kenőanyag-szállítójaként a Red Bull és a Lotus partnere és szponzora is. Az elnök halálhíre az F1-eseket is megrázta.
A Lotus F1 hivatalos közleményben fejezte ki gyászát és részvétét a család felé, hozzátéve, hogy de Margerie a csapat tulajdonos-főnöke Gerard Lopez közeli barátja is volt. A Red Bull Racing ugyancsak részvétét fejezte ki a “tragikusnak” nevezve a cégvezér elvesztését.
A Total által régóta támogatott Romain Grosjean személyes hangon búcsúzott:
“Nagyon rossz volt ma felkelni. Christophe, olyan ember voltál, amilyennel csak nagyon ritkán találkozik az ember az élete során. Hittél bennem, segítettél valóra váltani az álmomat. Mindig a legjobbak mennek el korán – ez ma reggel különösen igaz. Tiszteletet parancsoló, erős, kedves, elbűvölő, mókás voltál – mindegyik arcodra emlékszem. Minden közös pillanatunk egyedi és különleges volt, ahogyan a Total F1-gyel való kapcsolatom is, amelyet te kezdeményeztél.”


“Segítettél, de még fontosabb, hogy tanítottál is! Tudom, hogy mindig is figyelsz majd, és büszke leszel majd az eredményeinkre. Januárban azt mondtad nekem, hogy idén legyek második, aztán győzzek jövőre – nos, 2014 egy fekete év számunkra, de tudom, hogy a jövő fényesebb lesz…”
“Ma nagy fájdalmat érzek, de el tudom képzelni, hogy a családod számára milyen borzalmas lehet. Őszinte részvétem a hozzátartozóidnak!”
A Lotust tavalyig irányító, idén már a McLarennél dolgozó Eric Boullier is megszólalt:
“A legenda szót túl gyakran használják, de Christophe de Margerie esetében tökéletesen helytálló. Mielőtt bármi mást is mondanék, hadd fejezzem ki őszinte részvétemet Christophe felesége és családja felé, akik számára szinte elviselhetetlen lehet ez a tragédia.”
“Christophe nem csak nagyszerű ember, de nagyszerű barát is volt, sőt, én egyenesen rajongtam érte. Bölcs, bátor, elszánt és karizmatikus személy és büszke francia volt, erős kézzel vitte előre a Totalt, a cég Forma-1-es szerepvállalása is neki volt köszönhető. Nagy űrt hagy maga után.”