A 2006-2010 között a BMW Sauber majd a Renault színeiben egy futamgyőzelmet és 12 dobogós helyezést gyűjtő Robert Kubica 2011 telén, a tesztidőszak kezdetén szenvedett súlyos ralibalesetet Olaszországban. A lengyel versenyző Škodáját felnyársalta a szalagkorlát, a pilóta életveszélyes sérüléseket szenvedett, többek között kis híján leszakadt a jobb alkarja.
A bő másfél éves gyógyulás után Kubica a ralizás felé fordult, mostanra második idényét fejezi be a WRC-ben. Kimi Räikkönen korábbi kalandjához hasonlóan többet borul, mint kellene, talán emiatt is vágyik vissza a pályaversenyzéshez. A BBC-nek adott friss nyilatkozatában újra az F1-ről beszélt a 29 éves pilóta.


“Az idény vége után áttekintek minden lehetőséget. Álomszerű lenne visszatérni a Forma-1-be. A karom és a kezem rendben van, képes vagyok mozgatni őket, de még mindig csak korlátozottan” – mondta Kubica, aki egy évvel ezelőtt még “szinte lehetetlennek” nevezte a formaautós versenyzést.
“Szóval további műtétek kellenének még – vannak lehetőségek -, azonban húzós az idény, sok ralifutam van, hosszúak a versenyhétvégék” – utalt arra, hogy csak a november közepi Brit-rali után ér majd rá foglalkozni ilyesmikkel.
 
“Az álmom a Forma-1-be való visszatérés, de reálisan kell kezelnem a dolgokat. Ha úgy döntök, hogy megpróbálkozom a visszatéréssel, akkor ezen a télen több műtéten is át kell még esnem, aztán az orvosok segítségével és egy kis szerencsével talán sikerülhet.” 
A balesete előtt Ferrari által 2021-13-ra kiszemelt Kubica tavaly már a Mercedes F1-es szimulátorán is gyakorolt, valamint DTM-es teszten is részt vett a stuttgarti márka autójával, így ha a Forma-1 elérhetetlen marad számára, a Német Túraautó-bajnokságban bármikor lehetőséget kaphat, ha szeretné.