A négyszeres világbajnok Alain Prost még mindig nagyon mérges Jules Bianchi szuzukai balesete miatt, az FIA Szocsiban tartott sajtótájékoztatója sem nyugtatta meg. Prost korábban azt mondta, mélyen felháborítja a baleset, mert az ő idejében történtek hasonlók, azóta pedig sok év eltelt.


“Nem akarok nagyon veszekedni az FIA embereivel, mert nagyon tisztelem őket azért, amit az elmúlt húsz évben tettek a biztonságért” – mondta Prost az Autosportnak. “Az autók és a pályák is fejlődtek, de egy dolog maradt: egy kibaszott traktor volt a pályán.”

Prost alig hitte el, hogy a bukótérbe engedtek egy munkagépet, miközben az autók még nagy sebességgel köröztek a pályán. “Mérges voltam, nagyon sokkolt a baleset. Rendben, hogy vannak procedúrák, de az időjárási körülmények egyre rosszabbak és rosszabbak lettek, egyre több víz volt a pályán, és alig lehetett látni.”

“Csak azt akarom mondani, hogy az időjárási körülményektől nem lehet függetleníteni az előzetesen meghatározott procedúrákat. Ebben a helyzetben, főleg az FIA tapasztalatával, egyszerűen nem szabadott volna semmilyen kockázatot vállalni.”

Prost elfogadja, hogy szerencsétlen véletlen Bianchi traktornak csapódása, de a francia szerint az FIA dolga annak biztosítása, hogy ilyesmi ne történhessen meg. “Biztonságos volt a safety car mögött rajtolni, és az is, hogy három-négy kör után megállították a versenyt. Pont ezért sokkolt a baleset, mert másfél órával korábban már hoztak egy jó döntést.”

“Tény, hogy óriási balszerencse, ami történt, de nem az okokat kell megítélni, hanem a következményeket. Ha az én fiamról lenne szó, soha nem akarnám, hogy egy munkagép legyen az útjában. Ezt nem tudom elfogadni.”