A Marussia-csapat európai idő szerint kedden délután újabb tájékoztatást adott a Japán Nagydíjon megsérült Jules Bianchi állapotáról. Nincs változás, de a pilóta a legjobb kezekben van.
Az alakulat leszögezte, hogy a Szuzukában óriási sebességgel traktornak ütközött pilóta ún. diffúz agysérülést/diffúz axonkárosodást szenvedett, azaz a szerv nem egy konkrét helyre, pontra korlátozott, hanem nagymértékű gyorsulás/lassulás nyomán fellépett, a szövetek jelentős tömegére kiterjedő zúzódásszerű traumát kapott. 
A diagnózis nem hangzik jól, a diffúz axonkárosodás az agysejtek (neuronok) közötti kommunikációt – gyakorlati értelemben a beérkező információk feldolgozását, értelmezését – rontja, a közúti autóbaleseteknél is gyakori sérüléstípus általában rossz prognózissal jár, gyakori az állandó vegetatív állapot, és a halálokok között is szignifikáns.

Bianchi szülei, menedzsere, Nicolas Todt és Gerard Saillant professzor

Bianchi szülei, menedzsere, Nicolas Todt és Gerard Saillant professzor


A Marussia emellett közölte, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség vezető orvosa, Michael Schumacher barátja és kezelője, Gerard Saillant professzor, valamint egy másik, a Ferrari által felkért szaktekintély is segít a kezelésben. 
“Jules továbbra is a jokkaicsi Miei Általános Kórház intenzív osztályán van. Diffúz agysérülést szenvedett, állapota kritikus, de stabil. A kórház orvosai a lehető legjobb kezelésben részesítik, hálásak vagyunk mindenért, amit Jules-nek nyújtottak a balesete óta.”
“Szintén hálásak vagyunk az FIA Orvosi Bizottságának elnöke, Gerard Saillant professzor és a római La Sapienza Egyetem agysebésze, Alessandro Frati professzor jelenlétéért, aki a Ferrari felkérésére utazott Japánban. Ma érkeztek a kórházba, konzultáltak a Jules-t kezelő orvosokkal, hogy tanácsokkal láthassák el a családot. Saillant és Frati professzor is elismerte, hogy a japán kollégáik kiváló kezelésben részesítik Jules-t a miei kórházban.”
“A megfelelő időben további információkat közlünk majd.”