A Japán Nagydíjon történt súlyos baleset miatt újra fellángolt a vita arról, hogy jelenlegi formájában elég biztonságos-e a Forma-1, és hogy mindent jól csinált-e a versenyirányítás Szuzukában. Erről megoszlanak a vélemények, az viszont tény, hogy Jules Bianchi kritikus, de stabil állapotban fekszik a Mie Egyetemi Kórházban.


A helyszínen sem Jean Todt FIA-elnök, sem Bernie Ecclestone nem voltak ott, de mindketten gyors válaszokat várnak. A Telegraph szerint Todt telefonon utasította Charlie Whiting versenyigazgatót részletes vizsgálat lefolytatására, ennek eredménye pár napon belül, legkésőbb az Orosz Nagydíj előttre várható. Bianchi miatt a japán rendőrség is nyomoz, nemcsak a roncsot, hanem egyéb bizonyítékokat is lefoglaltak.

A verseny kezdési időpontjának változatlanul hagyása miatt Ecclestone is kapott hideget-meleget, az üzletember ezekre nem reagált, ehelyett független vizsgálatot követelt. “Számomra nehéz megmondani, mi történt, független vizsgálatnak kell ezt kiderítenie” – mondta Ecclestone. “Sokat tettünk a biztonságért, mindig mondtam, hogy ha valahol, akkor F1-es autóban szeretnék balesetet szenvedni. Ezek ugyanis a legbiztonságosabbak a világon.”

“De néha történnek dolgok, nekünk pedig meg kell találnunk az okokat. Egy olyan fiatal szenvedett most balesetet, aki mindannyiunkhoz közel áll, mindenkit sokkolt az eset. Gondolatban vele és a családjával vagyunk.”

A pilótaszövetség (GPDA) frissen kinevezett elnöke, Alexander Wurz szerint nem szabad elhamarkodott döntéseket hozni az ügyben. “Egy ilyen borzalmas baleset természetesen felkorbácsolja az indulatokat” – fogalmazott Wurz. “Mindannyian szeretnénk válaszokat, következtetéseket és megoldásokat a lehető leghamarabb. Minden pilóta úgy érzi, ki kell vizsgálni az ügyet, és beszélni kell róla. De nem hozhatunk döntéseket azelőtt, hogy nincs a kezünkben az összes bizonyíték és információ, és nem hallgattuk meg mindenkinek a véleményét a történtekről. Minden versenyzőnek azt tanácsolom, hogy tartózkodjon a nyilvános véleményektől, ezzel csak lelassíthatjuk az ügy tisztázását.”